Първите от 20-те хиляди есетри, които природозащитната организация WWF пусна

...
Първите от 20-те хиляди есетри, които природозащитната организация WWF пусна
Коментари Харесай

20 хиляди есетри, пуснати в Дунав, стигнаха до Черно море

Първите от 20-те хиляди есетри, които природозащитната организация WWF пусна в река Дунав предишния месец, към този момент доближиха Черно море. Тримесечните рибки от сериозно застрашения тип съветска есетра поеха своя път от Белене в средата на юни. За един месец те изминаха разстояние от 570 километра и усилиха пет пъти тежестта си. Това е знак, че въпреки и да са отгледани в аквакултури, те се приспособяват добре в естествената си среда, а зарибяването може да бъде несъмнено като сполучливо, разясняват от WWF. Природозащитната организация прикани риболовците от три страни по течението на Дунав да пазят дребните рибки, защото те могат елементарно да се заплетат в техните мрежи.

" Колегите от WWF в Румъния и Украйна авансово приготвиха локалните риболовци. Те им обясниха, че организираме зарибяване и е допустимо да засекат дребни екземпляри от типа съветска есетра. Ако това се случи, риболовците са получили указания, да ги върнат назад във водата и да ни алармират. До този миг сме получили три сигнала – два от България и един от Украйна, в непосредствена непосредственост до Черно море. Ние също следим миграцията на дребните рибки от нашата точка за мониторинг край село Ветрен, покрай Силистра “, разяснява Стоян Михов, началник на процедура " Води и Биоразнообразие “ към WWF България.

Част от рибките са уловени от учени и пуснати назад в реката в украинския сектор от делтата на река Дунав преди няколко дни. Рибките са към този момент с дължина над 20 см и тежат съвсем 50 грама, което е пет пъти повече от тежестта при стартирането им.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР