Първите лекарства, специално разработени за лечение на коронавирус, са голям

...
Първите лекарства, специално разработени за лечение на коронавирус, са голям
Коментари Харесай

Проф. Момеков: Хапчетата срещу COVID няма скоро да са в аптечната мрежа

Първите медикаменти, особено създадени за лекуване на ковид, са огромен пробив в битката с пандемията. Те ще могат да се одобряват от леко заболели пациенти, които обаче са рискови и целта е да се избегне хоспитализация. Клиничните изследвания демонстрират, че тези таблетки могат да се приемат до третия ден от проявата на първите признаци. Това изясни пред Нова тв проф. Георги Момеков, ръководител на Българското научно сдружение по фармация.

Става дума за два препарата - Паксловид и Молнупиравир. Самите препарати още не са получили позволение за приложимост от Агенцията по медикаментите (ЕМА). Първите количества от тях, които България ще получи, са 50 000 опаковки и е добре, че сме се присъединили в доставките. Препаратите обаче няма да се продават в аптечната мрежа. Очакванията на Момеков са и медикаментите да бъдат " много скъпи ": няколко стотин лв., само че фармацевтът съди по индиректни данни, защото тази информация не е свободно налична.

" Това че има лекарство е ужасно, само че имунизацията на този стадий остава безалтернативна ", акцентира проф. Момеков, а като образец даде инфекцията ХИВ, за която сега има лечения, които я трансформират в хронична и заболелият живее с ХИВ даже по-дълго в сравнение с би живял с диабет. Но това значи ли, че е по-добре да се разболеем, пита Момеков.

Не бива да се осланяме на данните, че Омикрон протича леко. Първо, към момента няма задоволително данни, а и даже и тези, с които разполагаме, по какъв начин може да се съпоставят с данни от различни страни с друг профил на популацията. Напр., Южна Африка има младо население, а Швеция огромен брой имунизирани. Не бива в България да лежим на " тази кълка ", тъй като Омикрон може тежко да удари здравната система, а и виждаме по какъв начин се топим и без пандемия.

Георги Момеков ни вижда и някакъв сериозен проблем и да се стигне до наложителна четвърта доза на имунизация. Това към този момент се случва в Турция и Израел. В последна сметка се подлагаме на доста по-тежки интервенции - " Много девойки вървят маска под носа, с цел да се види новата му форма. Щом това можем да преживеем, можем и другото. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР