Първите кларинетисти на Виенската и Берлинската филхармония гостуват в България

...
Първите кларинетисти на Виенската и Берлинската филхармония гостуват в България
Коментари Харесай

Кларинетисти от Виенска и Берлинска филхармония ще свирят у нас


Първите кларинетисти на Виенската и Берлинската филхармония гостуват в България на 14 септември. Талантливите братя Даниел Отензамер и Андреас Отензамер ще свирят дружно с българския народен оркестър в зала „ България “, оповестяват от Софийската филхармония.

Програмата включва творби на Йоханес Брамс - Вариации върху една тематика от Хайдн оп.56 за симфоничен оркестър, Волфганг Амадеус Моцарт - Концерт за кларинет и оркестър в ла мажор, KV 622, а също и Роберт Шуман - Симфония №1 " Пролетна " в си бемол мажор, оп.38.

Даниел Отензамер е един от водещите модерни кларинетисти с многостранна кариера като солист, камерен музикант и първи кларинетист на Виенската филхармония. Като солист той постоянно е канен да свири с фамозни оркестри, измежду които Виенска филхармония, Симфоничния оркестър на NHK, Оркестъра “Моцартеум ” в Залцбург.



Запален камерен музикант, Даниел Отензамер е свирил и си е сътрудничил с Даниел Баренбойм, сър Андраш Шиф, Барбара Бони, Томас Хемпсън, Боби Макферин, Хайнрих Шиф, Изабел Фауст, Миша Майски и квартет “Хаген ”.

Негови записи са налични в разнообразни албуми на Sony Classical. Освен това през 2022 година излиза неповторимата сбирка от 7 компактдиска, наречена " The Clarinet Trio Anthology " - повсеместен запис на репертоара за кларинет, виолончело и пиано с околните му сътрудници в камерната музика Стефан Конц и Кристоф Тракслер.

Даниел Отензамер е член на " Philharmonix " - неповторим отбор, учреден от членове на Виенската и Берлинската филхармония, който надвишава стиловите граници и през 2018 година е почетен с премията “Opus Klassik ”.



Неговият брат, Андреас Отензамер, превзема публиката и критиците с изключителното си музикално майсторство и еластичност като кларинетист, артистичен шеф и диригент. Смятан е за един от водещите инструменталисти на нашето време, свири като солист-кларинетист в най-големите концертни зали по света, дружно с оркестри като Берлинската филхармония, Виенската филхармония, Камерния оркестър " Малер ", Лондонската филхармония, Сеулската филхармония и Холандската филхармония под диригентството на Марис Янсонс, сър Саймън Ратъл, Андрис Нелсон, Яник Незе-Сегин, Даниел Хардинг и Лоренцо Виоти.

Той е постоянен гост-изпълнител на разнообразни фестивали - Salzburger Festspiele, Gstaad Menuhin Festival, Rheingau Musik Festival и Festival de Pâques d'Aix en Provence.

През 2021 година Отензамер дебютира като диригент и е почетен с премията " Нееме Ярви " на Академията за диригенти на фестивала в Гщаад. През сезон 2022/23 година той прави азиатския си диригентски дебют с Токийския симфоничен оркестър и Симфоничния оркестър KBS в Сеул.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР