Първите години на Android Wear бяха изпълнени с възможности и

...
Първите години на Android Wear бяха изпълнени с възможности и
Коментари Харесай

Ерата на ренесанса на Wear OS на Google е пред нас

Първите години на Android Wear бяха изпълнени с благоприятни условия и обещания. Платформата бе стартирана и се разрастваше с партньорства с най-големите софтуерни компании като LG, Motorola, Samsung, Sony, ASUS и най-после HUAWEI, която завладя света, тъкмо както Android правеше при смарт телефоните.

На Гугъл обаче ѝ липсваше отдаденост да усъвършенства платформата. Дългогодишното закъснение на продуктивността, половинчатата здравна услуга Гугъл Fit, съвсем неизползваемият Гугъл Assistant и общата липса на възторг както от страна на потребителите, по този начин и от страна на Гугъл са индикатори за този факт.

След летящ старт, неналичието на отдаденост от страна на Гугъл спря развиването на Android Wear

Android Wear постепенно загуби интереса на огромните софтуерни марки и се насочи към света на модата. Партньорството на Fossil с Гугъл сложи началото на нова епоха на смарт часовниците като фешън изказвания. Можете да си купите Fossil, Skagen, Diesel, Armani, Michael Kors или друга марка смарт часовници от висшата мода, само че все пак ще получите същото криво-ляво преживяване под капака като се изключи няколко разнообразни циферблата. TicWatch, Suunto и Casio се пробваха да пуснат по един часовник тук и там, само че те съвсем не оказаха въздействие върху екосистемата. Прекръстването на Android Wear на Wear OS също не направи доста, с цел да съживи нечий интерес.

В ретроспекция Гугъл направи две огромни неточности. Тя неведнъж не съумя да дефинира какво биха желали хората от носимите устройства и не даде на огромните софтуерни компании, които към този момент постановяваха Android на своите смарт телефони, причина (разбирайте спомагателни настройки) да създадат същото и за смарт часовниците.

Първите един или два смарт часовника на Apple бяха също толкоз нефокусирани, само че Apple бързо се ориентира към това, което хората желаят. Да, хубавият дизайн накара хората да носят часовника преди всичко, само че фитнес аспектът и интелигентните функционалности ги накараха да се връщат ден след ден. Следващите серии часовници се концентрираха върху подобряването на това преживяване дотолкоз, че Apple Watch беше на всички места, даже в Ливан, където не се продаваше публично. Часовници с Wear OS? Почти никакви.

И до момента в който Apple развиваше своята „ фитнес империя “, Гугъл Fit не съумя да пробие в екосистемата на Wear OS. Ако ви е грижа за здравето, смарт часовник с Android е последното нещо, което бихте си купили. По-скоро щяхте да се обърнете към Wear OS единствено в случай че искахте да имате на китката си прочут екран за вести с хубав дизайн.

Samsung, Fitbit, Xiaomi и новата епоха на Wear OS

Очевидно в този момент нещата са доста разнообразни. Всичко стартира с партньорството сред Гугъл и Samsung за основаването на Wear OS 3.0 и Galaxy Watch 4. Да накараш Samsung да се откаже от личната си операционна система Tizen в интерес на загиващата платформа Wear OS би трябвало да е било епична борба, само че някой в Гугъл съумя да направи тъкмо това.

Освен опита си в създаването на смарт часовници и носими платформи, Samsung донесе със себе си единственото нещо, което Гугъл нямаше: ангажираност. Когато най-големият ти сътрудник – този, който продава милиони смарт телефони и смарт часовници всяка година каже, че разчита на теб не можеш да се провалиш. Оттогава насам Wear OS непрестанно се усъвършенства с по-чести актуализации, сходни на тези в Pixel. Бяха нужни 3 години, с цел да се премине от Android Wear 1.0 към 2.0, и още 4 години, с цел да се появи Wear OS 3.0. Новата Wear OS 4 се появи едвам след 2 години, което си е прогрес.

Партньорството сред Samsung и Гугъл вкара и два нови аспекта в Wear OS: персонализация и здраве. Samsung получи картбланш да прави каквото си желае с Wear OS – сигурен метод да резервира марката, тъй като може да сплоти преживяването със своите смарт телефони. Тя освен направи нови циферблати, само че и промени листата с приложения и превключвателите за настройки, конфигурира Samsung Pay, Bixby и още свои софтуерни преживявания и обвърза всичко това не с чистото приложение, направено за всички Wear OS, а със личното си приложение Galaxy Wearables.

Galaxy Watch 5 и Galaxy Watch 6 са още едно доказателство, че хората желаят повече следене на здравето и животоспасяващи технологии от всичко, което закачат на китките си.

Това обаче не важи единствено за Samsung. Вчера Xiaomi разгласи нов смарт часовник – Watch 2 Pro (на фотографията по-горе), работещ с Wear OS – първият смарт часовник на Xiaomi със софтуера на Гугъл, и вместо да скрие този факт, компанията се похвали с него на сцената и на формалния си уеб страница. Той има специфичен лист с приложения, лични бързи настройки и вести с разнообразни жестове (известия от горната страна, превключване отдолу), голям брой функционалности за следене на здравето и фитнеса, интегрирани със лична платформа и още веднъж всичко това се съчетава с приложението на Xiaomi.

Гугъл, която има присъединяване в играта с Pixel Watch и идния Pixel Watch 2 също промени разпоредбите. Същото важи и за изкупуването на Fitbit и отдадеността на Qualcomm да създава по-мощни и енергийно ефикасни чипове за смарт часовници. За пръв път от години нещата с Wear OS се развиват в добра посока.

Интересно е да се види какво може да направи Гугъл със личната си линия Pixel Watch и с тясната интеграция с Fitbit. Още по-интересното е да се види по какъв начин Samsung, Xiaomi, OnePlus и вероятно други марки ще развият екосистемата, тъкмо както направиха с Android.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР