Първи тестове на ваксина срещу COVID-19 върху хора в Европа

...
Първи тестове на ваксина срещу COVID-19 върху хора в Европа
Коментари Харесай

Първи тестове върху хора на ваксина срещу COVID-19 в Европа

Първи проби на ваксина против COVID-19 върху хора в Европа започнаха от Оксфордския университет, съобщи „ Би Би Си “.

Експерименталното вещество е инжектирано на двама доброволци и следва да бъде тествано върху още над 800 души, декларирали предпочитание да вземат участие в плана, управителен от Сара Гилбърт – професор по ваксинология от института „ Дженър “. Половината от хората ще получат имунизацията против COVID-19, а останалите – контролна ваксина, която защищава от менингит, като няма да знаят коя от двете се ползва върху тях.

Новата формула е създадена за по-малко от 3 месеца, а първият ѝ реципиент, Илайза Гранато, също се занимава с изследователска активност. „ Исках да поддържа научния развой, както мога “, показа тя.

В средата на април за английския вестник The Times проф. Гилбърт съобщи, че е „ на 80% сигурна “, че имунизацията на нейния екип ще е ефикасна и е допустимо да бъде налична за обществеността " незабавно след септември ". Правителството даде знак, че би желало да финансира авансово производството на милиони дози, в случай че резултатите наподобяват обещаващи.

Как работи имунизацията?

Формулата представлява отслабена версия на вируса на елементарната простуда (т.нар. аденовирус) от шимпанзета, като е модифициран, тъй че да не разболява хората. На този принцип екипът на Оксфорд е създал и ваксина за MERS (коронавирус на близкоизточен респираторен синдром), който се появи през 2012 година. Тогава са отбелязали обещаващи резултати при клиничното тестване.

След като веществото бъде инжектирано, навлиза в клетките и стартира да създава коронавирусен шипов протеин, което подтиква имунната система да образува антитела и да задейства T-клетки, които да унищожат инфектираните такива. В резултат на това, при идващ контакт на организма с ковид, антителата и Т-клетките го надвиват и предотвратяват развиването му.

Единственият метод откривателите да схванат дали имунизацията е ефикасна е да сравнят броя на инфектираните с ковид доброволци от двете групи в идващите месеци. Затова те приоритизират присъединяване на здравни служащи в тестванията, защото те са в максимален риск да бъдат изложени на заболяването.

През идващите месеци се чака да стартира тестване на 5 хиляди души без възрастово ограничаване.

Миналия месец стана ясно, че някои английски институти заплащат на хора непринудено да се заразят с ковид, с цел да им инжектират ваксина по-късно.

Следващата европейска страна, която се чака да започне проби върху пациенти, е Германия. Там биотехнологичната компания BioNTech ще приложи ваксина върху 200 доброволци на възраст сред 18 и 55 години, предаде „ Ройтерс “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР