Първи резултати от анализа на управлението на пандемията у нас,

...
Първи резултати от анализа на управлението на пандемията у нас,
Коментари Харесай

България е на трето място по смъртност от коронавирус

Първи резултати от разбора на ръководството на пандемията у нас, който беше разпореден от здравния министър доктор Стойчо Кацаров. Анализът обгръща дейностите, свързани със здравното обслужване в интервала от 1 март 2020 година до 31 май 2021 година, в подтекста на пандемията.

" Смъртността от COVID-19 е 123,4 на 100 000. България е на 21-во място в Европа по заболеваемост от ковид. По отношение на смъртността обаче сме на трето място ". Това сподели доцент доктор Христо Хинков, шеф на Националния център по публично здраве и разбори на брифинг, на който се показва анализът на здравното обслужване на популацията в изискванията на пандемия.

Той посочи, че има три хипотези за тази статистика. " Едната е, че има някакъв неповторим фактор, само че е явно, че няма подобен за България. Втората догадка е, че доста допустимо здравната ни система да се е справила неприятно и това се вижда при много индикатори. Третото пояснение е, че има доста огромна група хора, които не са се записали и са умряли в дома си ", уточни доцент Хинков.

Броят на приетите в болница за проучвания интервал е 243 880 души, като 28% от тях са поради ковид.

" Медиците от незабавната помощ с наличния запас са създали оптималното, с цел да оказват помощ на хората, макар тежките условия ", акцентира експертът.

Той посочи, че общопрактикуващите лекари са се присъединили във имунизационния развой през февруари 2021 година, като е имало огромен спад в дейностите през март, април и май месец по време на локдауна.

" От много време обратно имаме съществени проблеми с коефициентите на смъртност. Ние сме страната с най-голям типов коефициент на смъртност измежду страните членки на Европейски Съюз ", акцентира той.

Според разбора ние сме водещи при заболявания на кръвообращението, както и от такива, свързани с мозъчно-съдова активност.

" Има идея за предотвратимата смъртност, което значи, че при избрани дейности от региона на публичното здраве може да се предотврати предвидима гибел ", съобщи доцент Хинков.

По думите му и в това отношение България е доста по-зле от другите страни в Европейски Съюз.

" През 2020 година междинната дълготрайност на живота понижава с 1,5 години. Ние сме с 6 години по-малък индикатор от страните в Европейски Съюз и на последно място в Европейски Съюз по предстояща дълготрайност на живота през последните 7 години ", посочи Хинков.

Той добави, че в интервала, който са изследвали, общо са умряли 166 050 души, като 78% от всички умряли са на възраст сред 60 и 89 години. " Това е таргетната група за COVID-19. По време на първата вълна на пандемията в края на 2020 година обстановката с умрелите е била по-тежка от тази през втората вълна, която е от началото на 2021 година ", разяснява експертът.

" Данните демонстрират, че заболяванията на кръвообращението и на дихателната система са нарастнали от 998 000 на 100 000 през 2020 година ", сподели още доцент Хинков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР