В днешно време информацията за здравословния начин на живот е

...
В днешно време информацията за здравословния начин на живот е
Коментари Харесай

Как мислите, дали контролираме своето здраве?

В днешно време информацията за здравословния метод на живот е на всички места – физическа интензивност, вярно хранене, 8 часа сън – всички тези фактори са нужни за един дълъг и пълностоен живот. Може да наподобява, че спазването на тези негласни правила ви разрешава да поемете контрола върху здравето си, само че това не е напълно правилно – има доста независещи от нас променливи, които оказват голямо въздействие върху организма. В края на краищата бихте ли твърдели, че сигурно ще доживеете до 80, 90 или даже 100 години? Особено в случай че страдате от редица хронични болести и имате подозрения по отношение на качеството на храната и изискванията на околната среда. Така да вземем за пример предходни изследвания демонстрираха, че въздействието на тютюна, алкохола, мощно модифицираните храни и изкопаемите горива е причина за един от всеки три смъртни случая в света, а замърсяването, основно от изкопаеми горива, е водещата екологична причина за преждевременна гибел.

Контролираме ли личното си здраве?

Здравословният метод на живот

За никого не е загадка, че здравето зависи от метода на живот. Така да вземем за пример хората, които подценяват физическата интензивност, се сблъскват с повече проблеми, в сравнение с тези, които спортуват постоянно. Известно е, че физическата интензивност е отлична превантивна мярка за хроничните болести и психологичните проблеми. Важно е да се означи, че даже дребни промени в ежедневните привички и здравословния метод на живот могат да доведат до доста възстановяване на публичното здраве.

Изследователите означават също, че повишението и поддържането на равнищата на физическа интензивност се свързва с понижаване на смъртността от всички аргументи, както и с възстановяване на качеството на живот и физическата функционалност и понижаване на телесното тегло. Освен това уравновесеното хранене е значимо за предварителната защита на затлъстяването, диабета и сърдечносъдовите болести като цяло, както и за поддържането на обикновено тегло.

Наднорменото тегло е причина за редица хронични болести

Нека напомним, че по данни на Световната здравна организация (СЗО) почти един на всеки двадесет възрастни страда от меланхолия и това положение съставлява сериозна тежест за публичното здраве в международен мащаб. Факторите, които въздействат върху появяването на меланхолия, са сложни и включват композиция от биологични фактори и метода на живот.

Под контрола на корпорациите

И по този начин, ние знаем за изгодите от здравословния метод на живот и избягването на нездравословните привички, само че дали здравословният метод на живот подсигурява дълъг и нехаен живот? Разбира се, можем да създадем доста, с цел да повлияем на своя организъм, само че нямаме надзор върху всички вътрешни процеси. Нещо повече, даже и да вършим всичко допустимо, с цел да сме здрави, отново можем да се разболеем.

И макар че години наред редица проучвания са потвърдили, че отказването от тютюнопушенето има позитивен резултат върху здравето, никой в никакъв случай не може да ни даде каквито и да било гаранции.

Замърсяването на околната среда води до увеличение на броя на преждевременните смъртни случаи

Една от аргументите за това положение е замърсяването на околната среда. То се дължи основно на потреблението на изкопаеми горива, което е главната екологична причина за преждевременната гибел. Трябва също по този начин да се означи, че над 90% от смъртните случаи, свързани със замърсяването, са в страните с ниски и междинни приходи.

Всичко това значи, че главният рисков фактор за болесттите и смъртността в международен мащаб са корпорациите, които създават и продават нездравословни за здравето (и околната среда) артикули. В същото време историята демонстрира, че самите корпорации са наясно с вредата от личните си артикули, само че избират да не приказват за това.

Така да вземем за пример, когато огромните тютюневи компании Philip Morris и R.J. Рейнолдс купиха питателните компании Kraft, General Foods и Nabisco, те създадоха маркетингови тактики, ароматизатори и оцветители, с цел да разширят асортимента си. Както и мазни, сладки и солени храни, които са директно свързани със затлъстяването, защото задействат системите ни за заплащане и ни предизвикват да консумираме от ден на ден и повече, написа изданието ScienceAlert.

Корпорациите играят голяма роля за замърсяването и утежняването на здравето на популацията в целия свят

Дългогодишният опит демонстрира, че тези ефикасни тактики в действителност се споделят и стратегически се трансферират от една промишленост или компания в друга. За да се предотврати по-нататъшното утежняване на обстановката, откривателите поучават да се наложат строги условия към корпорациите, в това число регистрация на продуктите и свободен достъп до научните проучвания.

Както показват специалистите, настояванията би трябвало да идват както от страната, по този начин и от необятната общност. В противоположен случай положението на околната среда, а дружно с това и здравето на популацията ще се утежни и даже минималният надзор върху личното тяло ще бъде загубен.

Как въпреки всичко да си запазим здравето?

Въпреки че животът е изпълнен със инцидентни и непредвидими събития, поддържането на здравословен метод на живот не е безсмислено начинание. Това се удостоверява от стотици извършени преди този момент научни проучвания. Важно е също по този начин да помним и да разберем, че здравето и методът на живот изискват работа, старания и самообладание. И, несъмнено, постоянни визити при лекаря.

Що се отнася до храненето, откривателите от Харвардския университет предлагат да въведете в диетата си допустимо най-вече храни, богати на фибри – пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци. Факт е, че тези хранителни съставни елементи понижават възпаленията, които могат да доведат до увреждане на тъканите, ставите, стените на артериите и органите.

Доброто хранене е ключът към положителното здраве

Друг детайл на здравословното хранене е да се изрично да се заобикалят полуфабрикатите. Сладкишите, храните, приготвени от мощно рафинирани зърнени храни, и подсладените питиета могат да провокират внезапно повишение на равнищата на кръвната захар, което води до непрекъснато възприятие на апетит. Високите равнища на кръвната захар се свързват с диабет, затлъстяване, сърдечни болести и даже деменция.

„ Средиземноморската диета дава отговор на всички критерии за положително здраве и има безапелационни доказателства, че е ефикасна за попречване на инфаркт, инсулт и преждевременна гибел. Диетата е с високо наличие на зехтин, плодове, зеленчуци, ядки и риба, с ниско наличие на алено месо и модифицирани меса, както и с умерени количества сирене и вино “,

се споделя в уеб страницата Harvard Health.

Но работата не е единствено в храненето – физическата интензивност също е от значително значение за положителното здраве, защото доста понижава риска от сърдечносъдови болести, инсулт, диабет вид 2, рак на гърдата и дебелото черво и от меланхолия. Физическата интензивност усъвършенства съня и издръжливостта, по тази причина специалистите предлагат да ѝ се отделят към 150 минути всяка седмица. Достатъчно е даже бързо вървене.

Силовите тренировки, които са значими за салдото, здравето на костите, контрола на кръвната захар и подвижността, се предлагат 2-3 пъти седмично

Друга и може би най-важна част от поддържането на здравословния метод на живот е намаляването на напрежението. И това не е изненада – съществува директна връзка сред напрежението и разнообразни разстройства. За благополучие има доста способи за битка със напрежението. Разбира се, това е смехът.

Най-важният метод да се чувствате щастливи е да се смеете. Няма разлика в това какво провокира смях – може да е толкоз просто, едвам говорите с другари и фамилията си, да гледате комедиен филм или да четете вицове.

Статистиките демонстрират, че смехът удължава живота, само че няма научни доказателства за това.

Според клиниката „ Майо “ смехът има както кратковременен, по този начин и дълготраен резултат. Докато се смее, човек освен разтоварва мозъка от тревожните мисли, само че и натоварва тялото. Смеейки се, всеки човек усилва приема на въздух и подтиква мускулите на тялото – леко упражнение, което постоянно усилва производството на ендорфини.

В дълготрайна вероятност постоянният смях укрепва имунната система, защото човек се откъсва от отрицателните мисли. Освен това положителното възприятие за комизъм може да ви помогне да се справите по-лесно с компликациите в живота – здравословната самоирония като цяло може да увеличи самочувствието.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР