Първи междуведомствен координационен форум относно мерките за подкрепа на бежанците

...
Първи междуведомствен координационен форум относно мерките за подкрепа на бежанците
Коментари Харесай

Междуведомствен координационен форум за бежанци се проведе в Община Варна

Първи междуведомствен координационен конгрес по отношение на ограниченията за поддръжка на бежанците от Украйна се организира през вчерашния ден в Община Варна по самодейност на УНИЦЕФ и на Върховния Комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН). Форумът бе открит от Седа Кузуджу, представител на ВКБООН за България, която се включи онлайн, и от кмета Иван Портних. Модератор на диалозите бе Хайонг Ким, координатор на организациите на Организация на обединените нации.

" Варна се гордее с доброволците и тяхната избавителна мощ. За нас като община най-важното е, че украинските бежанци са равнопоставени с жителите на Варна. Важно е също да бъде основана ефикасна система за мониторинг и противоположна връзка дружно с Върховния комисариат и УНИЦЕФ, тъй че да имаме визия за постигнатите резултати и при нужда да се подхващат коригиращи дейности, сподели кметът.

Според Седа Кузуджу районните междуведомствени срещи са извънредно значими за всички сътрудници, тъй като могат да допринесат за възстановяване на взаимната работа и координацията. Тя благодари на кмета и екипа на Община Варна за положителното съдействие и уточни, че се надява сходни срещи да се проведат и в бъдеще.

По време на диалозите бяха разисквани въпроси, свързани с регистрации на раждане/смърт, брак/развод, проблеми при пенсионирането на жители от Украйна, съгласуваност и потребности в региона на образованието, опазването на здравето и общественото включване. В срещата участваха секретарят на Общината Нора Момчева, представители на дирекциите „ Здравеопазване “, „ Социални действия “, „ Образование и юношески действия ", на Асоциацията на фамилните лекари, както и представители на фондации и неправителствени организации, които работят с украински бежанци. След формалната част участниците в срещата организираха неофициални диалози по ресори, за основаване на директни контакти за по-активна работа. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР