Първата в света 3D-принтирана ракета излетя успешно, отбелязвайки стъпка напред

...
Първата в света 3D-принтирана ракета излетя успешно, отбелязвайки стъпка напред
Коментари Харесай

Първата 3D-принтирана ракета излетя, но не успя да достигне орбита

Първата в света 3D-принтирана ракета излетя сполучливо, отбелязвайки стъпка напред за калифорнийската компания, която стои зад новаторския галактически транспортен съд, макар че не съумя да доближи орбита, съобщи Агенция Франс Прес.

Обявена за по-евтина за произвеждане и хвърчене, безпилотната ракета Terran 1 започва от Кейп Канаверал, Флорида, в 23:25 ч. (03:25 ч. по Гринуич), само че претърпя " особеност " по време на отделянето на втората степен, до момента в който се движеше към ниска околоземна орбита, съгласно живото предаване, излъчено от аерокосмическия стартъп Relativity Space.

Компанията не даде незабавно повече детайлности.

Макар че не съумя да доближи орбита, изстрелването потвърди, че ракетата - чиято маса е 85 % от 3D-печат - може да издържи на компликациите при политане.
Успешното изстрелване се състоя при третия опит. Първоначално беше планувано да започва на 8 март, само че в последния миг беше отсрочено заради проблеми с температурата на горивото.

Вторият опит на 11 март беше преустановен заради проблеми с налягането на горивото.
Ако Terran 1 беше достигнал ниска околоземна орбита, това щеше да е първият частно финансиран уред, употребяващ метаново гориво, който щеше да го направи от първия си опит, съгласно Relativity.

Terran 1 не носеше потребен товар при първия си полет, само че ракетата в последна сметка ще може да изведе до 2755 фунта (1250 кг) в ниска околоземна орбита.
Ракетата е висока 110 фута (33,5 метра) и има диаметър 7,5 фута (2,2 метра).

Осемдесет и пет % от масата ѝ е 3D-отпечатана с железни сплави, в това число деветте мотора Aeon 1, употребявани в първата ѝ степен, и един мотор Aeon Vacuum, употребен във втората.

Според основаната в Лонг Бийч компания това е най-големият до момента 3D-отпечатан обект и е направен благодарение на най-големите 3D-метални принтери в света.

Построен за 60 дни

Целта на Relativity е да създаде ракета, която да е 95 % 3D-принтирана.

Terran 1 се задвижва от мотори, употребяващи течен О2 и течен природен газ - " горивата на бъдещето ", способни вероятно да обезпечат гориво за пътешестване до Марс, споделят от Relativity.

Ракетите Starship на SpaceX и Vulcan, разработвани от United Launch Alliance, употребяват същото гориво.

Relativity основава и по-голяма ракета Terran R, която може да изведе в ниска околоземна орбита потребен товар от 20 000 кг.

Първото изстрелване на Terran R, която е проектирана да бъде напълно за многократна приложимост, е планувано за идната година.
Операторът на спътници може да чака с години за място в ракета на Arianespace или SpaceX, а Relativity Space се надява да форсира периодите със своите 3D
отпечатани ракети.

Relativity съобщи, че нейните 3D-принтирани версии употребяват 100 пъти по-малко елементи от обичайните ракети и могат да бъдат построени от първични материали единствено за 60 дни.

Relativity е подписала контракти за комерсиално изстрелване на стойност 1,65 милиарда $, най-вече за Terran R, съгласно основния изпълнителен шеф Тим Елис, който е съосновател на компанията през 2015 г. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР