Първата нова постановка за 2022 година на Кралската опера на

...
Първата нова постановка за 2022 година на Кралската опера на
Коментари Харесай

Сензационна украинка на пулта на нова оперна постановка в Лиеж

Първата нова режисура за 2022 година на Кралската опера на Валония в Лиеж предложи забавна композиция от две едноактни опери в стила веризъм – „ Месецът на Мария “ на Умберто Джордано и „ Сестра Анджелика “ на Джакомо Пучини. Докато последната творба е познатата втора част на превъзходния „ Триптих “, то операта на Джордано е същинска необичайност. Първото осъществяване на 35-минутната творба е на 17 март 1910 година в Театро Масимо в Палермо дружно с „ Амика “ на Пиетро Маскани. Приемът е топъл и единствено след месец Маскани я дирижира в Рим дружно със своята „ Селска чест “. Впоследствие творбата потъва в забвение. Единствената модерна режисура е през 1998 на фестивала в Мартина Франка дружно с друга забравена опера на Джордано – „ Кралят “. В последните години се следи интерес от европейските театри към по-малко познати творби на композитора – през 2016 в Миланската Скала се игра „ Вечерята на шегите “, а през май тази година в Театро Реал в Мадрид Соня Йончева ще пее в концертно осъществяване на операта „ Сибир “.

 Сцена от „ Месецът на Мария “
Действието в „ Месецът на Мария “ протича навръх Великден. В този празничен ден бедната Кармела идва да посети сина си Нино – нейно извънбрачно дете, отглеждано от монахини в сиропиталище към манастир. Децата репетират песнопения в чест на настъпващия месец на Дева Мария – по католическа традиция това е месец май. Монахините оповестяват на игуменката, че детето е умряло предходната нощ. Жените вземат решение да скрият трагичната новина от Кармела. В операта на Пучини Анджелика също е родила дете от извънбрачен съюз, след което е принудена да постъпи в манастир, с цел да измие позора, нанесен върху достойнството на аристократичния ѝ жанр. И нейната рожба не доживява до юношество.

 Сцена от „ Сестра Анджелика “
Начело на постановъчния екип бе Лара Сансоне. В интерпретацията си на „ Месецът на Мария “ италианката се въодушевява от атмосферата и фамилните обичаи на родния си град Неапол. Литературният първоизточник на Салваторе Ди Джакомо е написан на неаполитански акцент. Сценографията на Франческа Меркурио изобразява двора на духовната обител, като пулсиращият градски живот зад стените се усеща осезаемо в държанието и настроенията на дамите. Монахините са тясно свързани с външния свят. Дворът е отрупан с красиви пролетни цвята. В тази ведра и светла конюнктура е разказана тъжната майчина обич на Кармела.

 Сцена от „ Сестра Анджелика “
Съвсем друга е театралната конюнктура при „ Сестра Анджелика “. Отшелническият живот на монахините протича надалеч от градския звук и хорска суетност. Ежедневие, построено от строги правила, дисциплинираност, преклонен труд и ясно дефинирана подчиненост. Виждаме една затворена религиозна общественост. Анджелика, която е видяла детето си единствено един път при раждането, е посетена от вуйна си за първи път след седем години. Режисьорският прочит е с очебийно внимание към детайлите в либретото и почит към музикалния текст.

 Сцена от „ Месецът на Мария “
В спектакъла на 29 януари в двете централни функции се изяви Серена Фарнокия. Италианското сопрано има прекрасен поетичен, пробивен глас, воден от певицата със солидна техника. Според мен Фарнокия по-убедително пресъздаде натурата на рационално мислещата Кармела. Централно място в операта заема разказът на героинята, описващ условия, принудили дамата да остави детето си. Партията е къса, само че с доста сложна и наситена теситура. В по-сложния, тайнствен облик на Анджелика, тонът на сопраното още веднъж бе експресивен, само че ми се стори, че вокалната линия можеше да получи повече независимост и просторност, изключително в последните няколко страници на партитурата.

 Сцена от „ Месецът на Мария “
Известната литовска певица Виолета Урмана също извърши две партии. В първата част мецосопраното изобрази релефно положителната и състрадателна игуменка, а след паузата бе импозантна вокално и актьорски като безчувствената и жестока Принцеса – вуйна. Срещата ѝ с Анджелика е сърцевината на операта. Старата жена идва по чисто на практика аргументи – племенницата ѝ би трябвало да подпише документ, с който се отхвърля от своя дял от бащиния парцел. В по-малките функции отлично усещане остави Сара Лаулан като Сестра Пациенца и Сестрата Наставница. Запомняща се бе и Моргейн Хейсе в функциите на Сестра Челесте и Сестра Дженовиефа.

Прекрасно прозвучаха младите гласове на детския хор към Операта в Лиеж в църковните песни в творбата на Джордано, както и на дамския хор в късия шедьовър на Пучини.

 Сцена от „ Сестра Анджелика “
В съвсем изцяло дамския постановъчен и изпълнителски състав, проминентно място зае и диригентката Оксана Лынив. Украинката нашумя през 2021 година, когато направи сензация като първата жена, застанала на пулта на Вагнеровия фестивал в Байройт. Миналото лято Лынив управлява новата режисура на „ Летящият холандец “ на именития зелен рид. Диригентката е работила като помощник на Кирил Петренко в Баварската опера в Мюнхен. От тази година амбициозната украинка пое поста на основен музикален шеф на Театро Комунале в Болоня – първата жена, заемаща такава служба в италиански спектакъл.

 Сцена от „ Сестра Анджелика “
В Лиеж Лынив построи безапелационно наситения, богат, веристичен тон в двете опери, като акцентира повече върху симфоничния аспект, в сравнение с върху театралността на творбите. Операта на Джордано има забавна оркестрова партия. В нея се откроява красивото интермецо, приканващо фена за размисъл след описа на Кармела. Подобен оркестров миг намираме и при „ Сестра Анджелика “, със същото трагично значение.

Две произведения, описващи тъжните ориси на две майки, белязани от толкоз присъщата за целия оперен род тематика на опълчването на откровените и неподправени човешки усеща против неумолимите фамилни, публични и религиозни закони.

Снимки: J. Berger / Opéra Royal de Wallonie - Liège
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР