Първата неделя на септември всяка година е отредена за празник

...
Първата неделя на септември всяка година е отредена за празник
Коментари Харесай

Голяма новина за родопската теснолинейка, уникална забележителност

Първата неделя на септември всяка година е отредена за празник на неповторима туристическа забележителност в България – теснолинейката „ Септември-Добринище “, съобщи БНР.

Началото е сложено от Гражданско съдружие „ За теснолинейката “ и неговия ръководител Кристиян Ваклинов, който през 2017 година откри Дома-музей на така наречен „ малко влакче “ и в остарялата постройка на железопътната гара Цепина събра вековната история на линията. Спирката се намира в дефилето на Чепинската река, а постройката е ремонтирана и възобновена напълно с непринуден труд на над 20 души в продължение на две години.

Основната концепция е да се привлекат почитатели към идеята за запазване на последната теснопътна ж.п. линия у нас с обща дължина 124,7 км. Тя свързва Горнотракийската равнина, Родопите, Рила и Пирин, а по маршрута й се намира и най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово, на 1267 м над морското ниво.

През 2020 година единствената останала теснолинейка в България беше определена в Топ 10 на анкетата на вестник „ Гардиън “ за най-живописните пътувания с трен в Европа.

Въпросът за построяването на железопътна линия във вътрешността в Родопите се слага за първи път през 1915 година. Избрано е Чепинското дефиле, тъй като с изключение на достъп до планината, по поречието на реката има най-вече обитаеми места. Така бъдещата железопътна линия, с изключение на за реализиране на пътнически транспорти, трябвало да послужи за транспортиране на дървесина и пазене на тези новоосвободени български територии. Днес градежът на линията през планината се учи в реномирани архитектурно-строителни университети в чужбина, поради изключителните инженерни решения, разрешили превъзмогването на големи денивелации, цялостно вземане предвид с особеностите на терена, както и достижението първите 39 километра от трасето на тясната 760 милиметрова линия да бъдат издигнати на ръка едвам за 5 години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР