Първата крачка към прекратяването на концесията на пристанище Росенец“ беше

...
Първата крачка към прекратяването на концесията на пристанище Росенец“ беше
Коментари Харесай

Окончателно: Парламентът взе от „Лукойл“ концесията за „Росенец“


Първата крачка към прекратяването на концесията на пристанище „ Росенец “ беше направена – депутатите одобриха на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, съобщи БНР.

Една неприятна традиция бе спазена в пленарната зала. Преди гласуването на всяко значимо решение за България, а това е и исторческо, депутатите на „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия правеха всичко допустимо да саботират работния развой в пленарната зала. С тези си дейности те дискредитираха парламентаризма, в който другояче мощно се кълнат.

Все отново в поддръжка на текстовете гласоподаваха 134 народни представители. 45 бяха „ срещу “, а 14 се въздържаха. 

Със 144 гласа „ за “, 52 „ срещу “ Народното събрание дефинитивно лиши концесията на пристанище „ Росенец “ от „ Лукойл “ с приемане на второ четене.

Възложените концесии за реализиране на действия в стратегически обекти от голяма важност за националната сигурност, засягащи петрол и артикули от нефтен генезис, създадени от недопечен петрол, с генезис Русия или изнесени от Русия, се приключват в едноседмичен период, записаха в закона депутатите.

С промените на процедура се приключва концесията на „ Лукойл “ за пристанище „ Росенец “.

От Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ показаха опасения за доставките на нефт след преустановяване на концесията, както и терзания, че може да бъде заведено дело против България. От ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи показаха, че прекратяването на концесията е резултат от европейски правилник, който би трябвало да се съблюдава.

Предложението беше импортирано от ГЕРБ–СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Според тях с прекратяването на концесията ще се спре опцията Русия да употребява българската инфраструктура за финансиране на войната.

Освен това вносителите показват, че със законопроекта се осъществяват (изпълняват, реализират, б.р.) глобите, наложени с Регламент на Европейския съюз против войната, а в обсега на глобите попада и концесията на „ Росенец “.

Договорът с „ Лукойл Нефтохим Бургас “ за концесия на пристанищния терминал „ Росенец “ (част от пристанище за публичен превоз с национално значение – Бургас), бе подписан през 2011 година Концесията бе за период от 35 години.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР