Първата едновременна операция за отстраняване на сърдечно-съдов проблем и туморно

...
Първата едновременна операция за отстраняване на сърдечно-съдов проблем и туморно
Коментари Харесай

Извършиха първата у нас едновременна операция за отстраняване на сърдечно-съдов проблем и туморно образование

Първата едновременна интервенция за премахване на сърдечно-съдов проблем и туморно обучение е осъществена от екипи на лечебните заведения "Света Екатерина " и Военно-медицинска академия, ръководени от проф. Георги Начев и проф. Никола Владов.

73-годишен пациент с аневризма на коремната аорта, наранени съдове на сърцето и израстък в червата е бил опериран в болница "Св. Екатерина " от два екипа - на болничното заведение и от ВМА.

"Принципно би трябвало да се стартира със сърцето, само че имаше огромен риск от разпространяване на злокачественото обучение. Ако бяхме се заели първо с тумора, щеше да има сраствания, които са рискови за сърцето. Затова взехме решение, че едновременна интервенция е най-хубавото ", изясни пред Българска национална телевизия проф. Георги Начев, изпълнителен шеф на болница "Света Екатерина ".

Според проф. Начев това е първият случай, разказан в България на осъществяване на сходна интервенция.

Гостуващият екип на ВМА обаче няма да бъде обезщетен, защото съгласно разпоредбите на Здравната каса може да се изплати единствено една от клиничните пътеки. В случая това е сърдечната, защото пациентът е лекуван в болница "Св. Екатерина ".

"Едновременните интервенции не са регламентирани, а модерният метод е комплексното лекуване. Това би трябвало да се регламентира, тъй като лечебните заведения остават ощетени ", сподели проф. Никола Владов, шеф на Клиниката по чернодробна и панкреатична хирургия във ВМА.

Проф. Начев заяви, че е писал до шефа на Здравната каса в този случай да се изплати и втората пътека и е получил обещания това да стане.

Проф. Владов заяви, че от септември ще бъдат възобновени чернодробните трансплантации във ВМА след направения ремонт на операционните зали на клиниката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР