Първата дама на Украйна Олена Зеленска се обърна към политическите

...
Първата дама на Украйна Олена Зеленска се обърна към политическите
Коментари Харесай

Изправени сме пред разпадането на света. От Давос Олена Зеленска призова за подкрепа за Украйна

Първата дама на Украйна Олена Зеленска се обърна към политическите и бизнес водачи на Световния стопански конгрес в Давос с апел за поддръжка на фона на продължаващата съвсем една година война, която Русия води.

Европейската комисия отпусна първия транш в размер на 3 милиарда евро от общата сума от 18 милиарда евро макрофинансова помощ за Украйна, заяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в речта си на годишната среща в швейцарския курортен град.

Съветът на Европейския съюз утвърди законодателен пакет от помощи за Украйна на стойност 18 милиарда евро още през декември. Благодарение на новата формула, Киев ще има обезпечена поддръжка за цялата 2023 година.

Очаква се в сряда украинският президент Володимир Зеленски да направи послание към форума в сряда.

От трибуната в Давос брачната половинка му сподели:

" Изправени сме пред разпадането на света, какъвто го познаваме ".

Тя добави, че съветският президент Владимир Путин заплашва да премине оттатък границите на Украйна.

Зеленска сподели още, че непредизвиканото навлизане на Русия е " травмирало " фамилиите в цялата страна и прикани присъстващите да си показват войната през " очите на хората, чийто живот е бил трансфорат в безпорядък ".

" Представете си родителите, които плачат в интензивното поделение, до момента в който лекарите се борят за живота на раненото им дете, или фермера, който не може да се върне да обработва земята си поради заплахата от мини ", добави брачната половинка на Зеленски.

Тя означи, че украинците " не могат да си вземат почивен ден от войната " и че са принудени да рискуват живота си всеки ден, само че има вяра, че светът ще се сплоти в името на мира.

Зеленска се обърна към делегатите на форума с думите, че всички са в действителност авторитетни, само че " не всички от вас употребяват това въздействие или от време на време го употребяват по метод, който разделя още повече ".

В Давос участваха повече от различен път украински публични лица, в това число първият вицепремиер Юлия Свириденко.

На собствен ред Урсула фон дер Лайен сподели в обръщението си пред форума, че няма да има " безотговорност за съветските " закононарушения ".
 Олена Зеленска и Урсула Фон Дер Лайен разговаряха по време на форума
" Ние ще сме до нашите украински другари толкоз дълго, колкото е належащо ", акцентира тя.

Лайен означи, че са въведени най-строгите наказания до момента, които " оставят съветската стопанска система изправена пред десетилетие на регресия, а нейната промишленост е лишена от съвременни и сериозни технологии ".

По думите ѝ Европа е била " уязвим за пазарните операции на Путин преди една година " заради дългогодишната си взаимозависимост от съветските изкопаеми горива. Но с помощта на напъните на Европейски Съюз е понижила зависимостта си от съветския тръбопроводен газ с 80% и е понижила цените посредством дейно понижаване на потреблението му.

Министър-председателката на Финландия Сана Марин сподели, че се надява Западът да се е научил по какъв начин да се оправя с Русия и че в случай че Украйна беше членка на НАТО , в този момент там нямаше да има война. Тя добави, че това е повода Финландия и Швеция да изявят предпочитание да се причислят към военния съюз.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР