Първан Симеонов, политолог, изпълнителен директор на Галъп интернешънъл за това

...
Първан Симеонов, политолог, изпълнителен директор на Галъп интернешънъл за това
Коментари Харесай

Правителството ще живее в сеизмична политическа зона

Първан Симеонов, политолог, изпълнителен шеф на " Галъп интернешънъл " за това по какъв начин си е представял политическите развития в България преди година и какви са очаквнията му за 2022
Миналата година по това време си мислех, че COVID-19 ни смъква на земята и връща националното и консервативното на дневен ред. Държавите стартират да ползват свои политики, да затварят граници, хората се връщат към базисни тематики - живот, здраве, дом, по стичане на събитията. Обедняването, което идва и което и в този момент се вижда по инфлацията, ще добави и обществени детайли към обстановката.

За положително или зло си мислих, че цялата коронавирус обстановка може да докара до нещо, което можем да определим най-кратко като фашизация - съчетаване на консервативни и обществени детайли, да се обостри цепнатината сред консервативно и различно от едната страна и демократичното и " вярното " от другата. В момента тъкмо това виждаме в целия свят. Не се борят ляво и дясно, ами по-скоро консервативно против прогресивно . Ковид насложи още по-сериозен отпечатък върху това и го задълбочи, тъй като нормално на консервативната, дори леко фашизираната страна, стоят и различните коронавирус разкази.

Съответно в света се случи това, което си мислех в края на 2020 година, и доста ясно го виждаме и в България. В България главният разделител тази година сякаш престана да бъде статукво-промяна. Статукво или смяна е Българска социалистическа партия да вземем за пример? Парадоксът е, че Българска социалистическа партия е консервативната мощ. И на доста места в Източна Европа е по този начин, само че може би е време за същински лява мощ. Българска социалистическа партия е статукво, което е част от смяната, а " Възраждане " е смяна, която назовава другата смяна статукво. Старите разделения се размиха и остава точно това консервативно - демократично или консервативно - прогресивно. Това виждаме и това ще виждаме и отсега нататък. От едната страна стоят хора, които ще кажат " нацията, Македония, никакви войски на НАТО в България " и т. н., а от другата страна ще стоят хора, които могат да бъдат упреквани, че са проамерикански. От едната страна ще има роман, който е по-балкански, по-източен и по-скептичен към Европейски Съюз и смяната, а от другата ще има по-западен и по-либерален.
Българска социалистическа партия е статукво, което е част от смяната, а “Възраждане ” е смяна, която назовава другата смяна статукво. Реклама
Не че това е от през вчерашния ден, само че в този момент към този момент стартира доста да личи. Основното обвиняване против новото държавно управление е, че е прекомерно западно за българския усет и сигурно ще има консервативна реакция. ГЕРБ към този момент виждат накъде духа вятърът и се пробват да се идеологизират , което също не е от през вчерашния ден. Не съм доста сигурен дали тъкмо те ще оберат консервативната реакция или това ще бъде " Възраждане ". Това е обстановката.

Ковид усили това разделяне и всички тематики, които занапред ще изникват в българската политика, в допълнение ще го задълбочават - по този начин ще е с тематиката " Македония " и с тематиката " Украйна ". Все същата пролука ще се актуализира: западно-източно, балканско-глобално, консервативно-прогресивно. Това ще следим.

Тук се крие и най-голямата заплаха за новото държавно управление, тъй като то се мъчи да има и двата детайла в себе си. Ако някой е задоволително мощен, може да се опита да удържа баланс сред двете. Такъв да вземем за пример е Радев, който се пробва да прави това. За Македония той споделя по-скоро " не ", до момента в който Кирил Петков ми се коства малко по-либерален и по-западен в метода си.

Тази сеизмична зона ще тресе държавното управление. Който е мощен, ще се пробва да седи на двата впряга, а който не е толкоз мощен, може и да се разпадне.
Реклама
Ситуацията в България е извънредно поляризирана сега. Движение за права и свободи да вземем за пример и по двата критерия остава в неверния ъгъл. Въпреки че назовават себе си либерали, те явно са едно битово консервативно придвижване, което е нещо като профсъюз на маргинализирани общности и главен представител на един етнос, който е в много огромна степен селски. Движение за права и свободи остана от неверната страна и по линията на смяната - с радикализация на говоренето, етнизация и синхрон с ползите на Анкара. Тоест имаме едно Движение за права и свободи, което е доста рисково покрай нещо, от което другояче твърдеше, че бяга.

В предходния парламент преди изборите тази година имахме националисти, които някак си бяха вкарани вътре и опитомени като част от западния консенсус. Каракачанов направи договорка за американски самолети. Сега имаме националисти, към които има хигиеничен кордон и никой не желае да си приказва с тях. Нямат съдружен капацитет. Имаме една доста по-поляризирана обстановка с внезапен контраиграч, доста по-контра от " Атака " едно време. Това са хора, които са се учили от грешките на " Атака " и педантично ще чакат своя късмет да станат бенефициенти от всичко, което се случва в страната.

Казано в резюме, политическата рецесия, съчетана с коронавирус и евентуално с детайлите на обедняване, може в допълнение да засилва този разлом. Въобще не съм оптимист в тази обстановка и споделям всички тези неща с вярата да не се случат.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Първан Симеонов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР