Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Инвестбанк са двете български банки,

...
Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Инвестбанк са двете български банки,
Коментари Харесай

ПИБ и Инвестбанк пак с капиталов недостиг на стрес теста

Първа капиталова банка (ПИБ) и Инвестбанк са двете български банки, които демонстрират финансов дефицит при стрес тестванията, направени от Европейската централна банка.

Това демонстрират оповестените в 20 ч. в петък българско време резултати от втората огромна инспекция на активите на българската банкова система след банкрута на КТБ и първата, която се прави от Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт.

И двете финансови институции дават отговор на минималното условие за финансова адекватност – 8%, само че и при базовия, и при отрицателния сюжет на стрес теста регистрират дефицит. Минусът както за ПИБ, по този начин и за Инвестбанк е почти двойно по-висок спрямо инспекцията от 2016 година, осъществена от Българска народна банка.

Капиталовият дефицит на ПИБ е 262 млн. евро при отрицателния сюжет и 135 млн. евро при базовия стопански сюжет. При Инвестбанк минусът е надлежно 51 млн. евро при неприятния сюжет и 14 млн. евро при главния.

В прессъобщение от ПИБ разясниха, че към 30 юни към този момент са обезпечили 130 млн. евро от спомагателния финансов буфер, като в скоро време ще набират и останалите средства.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР