Партията Нова демокрация на Кириакос Мицотакис печели изборите в Гърция

...
Партията Нова демокрация на Кириакос Мицотакис печели изборите в Гърция
Коментари Харесай

Нова демокрация печели изборите в Гърция според прогнозните резултати

Партията " Нова народна власт " на Кириакос Мицотакис печели изборите в Гърция съгласно предварителните резултати. " Нова народна власт " печели сред 38 и 42% от гласовете. Втора остава СИРИЗА на министър-председателя Алексис Ципрас с сред 26,5 и 30,5%. Този резултат би обезпечил болшинство на партията на Мицотакис.

Според първите екзит полове досегашната опозиционна дясно консервативна партия " Нова народна власт " на Кириакос Мицотакис безапелационно печели предварителните избори с сред 38 и 42% поддръжка. Досегашната ръководеща партия крайнолявата СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас е втора с 30%, на трето място е лявоцентристкото Движение за смяна (КИНАЛ), четвърти са комунистите със 7%, пета партия е партията на някогашния финансов министър Янис Варуфакис МЕРА25, на шесто и седмо място са неонацистите от " Златна зора " и " Гръцко решение ", която е проруска партия.

При тези резултати Кириакос Мицотакис ще бъде новият министър-председател на Гърция, а " Нова народна власт " ще ръководи с сред 157-167 народни представители. Огромна загуба е това за Алексис Ципрас.

Не без напрежение мина днешният избирателен ден.

По-богата и по-стабилна Гърция желаеха гърците на шестите подред избори единствено за 10 години и първите след края на избавителните стратегии.

Гласуването в Гърция мина в разгара на летния туристически сезон и 40 градусови горещини.

С боричкане и юмруци беше съпроводено гласуването на водача на " Нова народна власт " Кириакос Мицотакис. Привърженици на " Нова народна власт " и крайнолеви антикапиталисти го посрещнаха пред изборната му секция.

Кириакос Мицотакис, водач на " Нова народна власт ": Днес гърците вземат ориста на родината си в личните си ръце. Убеден съм, че утрешният ден ще донесе по-добро бъдеще за Гърция. Изборите са празник за демокрацията, по тази причина ще уважа резултатите.
Премиерът Алексис Ципрас беше безапелационен:

Прогресът на Гърция не трябва да бъде преустановяван. Вярвам, че това е решаваща борба. Ще я водим с оптимизъм и увереност до самия край, тъй че саможертвите, които направи гръцкият народ през последните години, да не се окажат напразни.
И Ципрас, и Мицотакис дават обещание две идентични неща: по-ниски налози и по-високи заплати, които обаче не зависят напълно от тях, а от кредиторите на Гърция, припомня проф. Йоргос Плиос.

проф. Йоргос Плиос, ръководител на Гръцкото социологическо общество: Някои споделят, че най-големите неистини се споделят след лов и преди борбата, преди войната. Е, в последно време споделяме: най-големите неистини се споделят и преди изборите. Това значи, че не е допустимо, съгласно мен, да се изпълнят тези обещания заради доста аргументи.
Който и да образува идващото гръцко ръководство, ще би трябвало прецизно да се придържа към изискванията на кредиторите: бюджетен остатък и финансова дисциплинираност.

Ако тези резултати се запазят, Гърция ще се трансформира в една от първите страни в Европа в последните години, която от популистко държавно управление ще смени ръководството си с дясно консервативно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР