Партията на премиера Джасинда Ардърн печели повече от убедително втори

...
Партията на премиера Джасинда Ардърн печели повече от убедително втори
Коментари Харесай

Ардърн спечели убедително втори мандат в Нова Зеландия |

Партията на премиера Джасинда Ардърн печели повече от безапелационно втори мандат на парламентарните избори в страната, извършени през днешния ден, оповестяват осведомителните организации.

При съвсем всички преброени бюлетини резултатът за Лейбъристката партия е 49%. Борбата на Ардърн и нейната политическа групировка е за образуване на болшинство в Народното събрание.

На второ място с 27 % от гласовете все още е дясноцентристката Национална партия, която към този момент се разгласи за победена.

На трето с място с 8 на 100 от гласовете са Зелените партии.

Изборите в Нова Зеландия трябваше да се проведат през септември, само че бяха отсрочени заради нова вълна на COVID-19.

Изборните секции в страната отвориха в 9:00 локално време и затвориха в 19:00. Отворена още от 3-ти октомври бе опцията за ранно гласоподаване, от която се възползваха над 1 милион души.

Заедно с парламентарния избор се организираха и два референдума - за евтаназията и за легализацията на канабиса.

Ако над 50% от гласоподавателите гласоподават със " за ", ще бъде разрешено нелечимо заболели пациенти да изискат да бъдат евтаназирани.

Вторият референдум - за марихуаната - не обвързва резултата от гласуването със задължитено узаконяване. Дори множеството жители да поддържат настояването, държавното управление ще би трябвало да внесе законопроект за узаконяване на канабиса.

Резултатите от двата референдума ще бъдат обявени от изборната комисия на 30 октомври.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР