Партията на френския президент Еманюел Макрон може да загуби мнозинството

...
Партията на френския президент Еманюел Макрон може да загуби мнозинството
Коментари Харесай

Разликата между левицата и Макрон е минимална след първия тур на изборите за парламент във Франция


Партията на френския президент Еманюел Макрон може да загуби болшинството си в Националното заседание. Предварителните резултати от първия тур на парламентарните избори във Франция сочат, че разликата сред нея и лявата коалиция на Жан-Люк Меланшон е минимална.

Коалицията “Заедно ”, подкрепяща Макрон, печели 25,71% от гласивете, а левият блок на Меланшон “Нов национален екологичен и обществен съюз ” получава 25,61%, сочат резултатите. Избирателната интензивност беше ниска - 47,5%.

Жан-Люк Меланшон разгласи победа.

“Истината след първия тур е, че президентската партия е победена ”, сподели той.

Предстои гласоподаване на втори тур за депутати в Националното заседание в неделя, което ще реши кой ще има болшинство от 289 места в Националното заседание. Ако Макрон загуби болшинството си, това ще затрудни проектите му да организира промени.
 Жан-Люк Меланшон
Макрон завоюва президентските избори през април след балотаж с крайнодясната Марин льо Пен. Той назначи ново държавно управление с министър председател. След първия тур парламентарните избори в неделя тя сподели, че партията ѝ има една седмица да убеди гласоподавателите да гласоподават за нея.

“Не можем да рискуваме неустойчивост ” по време на война, сподели тя.

Малко след изборите за президент, извоювани от Макрон, левите партии във Франция се сплотиха в една коалиция на име “Нов национален екологичен и обществен съюз ” (ННЕСС или на френски NUPES). Тя се състои от партиите на Зелените, на социалистите, Френската комунистическа партия и лявата популистка партия на Меланшон “Непокорна Франция ”. Коалицията уточни като своя цел да не допусне партията на Макрон да има болшинство в Народното събрание.

Крайнодясната “Национален общ брой ” на Марин льо Пен печели 18,74% от гласовете на изборите в неделя, а Републиканците получават 10.44% от гласовете.

Един претендент се смята за определен на първи тур на парламентарните избори във Франция, в случай че получи повече от 50% от гласовете в региона си при интензивност над 50%. В противоположен случай се гласоподава на балотаж.

Ако президент ръководи при парламент, управителен от друго политическо болшинство, се получава така наречен “съжителство ”. То затруднява президента да прокарва прогрмата си, тъй като няма болшинство в Народното събрание.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР