Парламентът уважи ветото на президента Румен Радев върху възстановяването на

...
Парламентът уважи ветото на президента Румен Радев върху възстановяването на
Коментари Харесай

Ремонт на ремонта. Парламентът уважи ветото на Румен Радев върху поправките в съдебния закон

Парламентът почете ветото на президента Румен Радев върху възобновяване на пълномощията на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) и на основния прокурор посредством промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Новината идва, откакто в сряда ветото получи поддръжката и на. върху тези промени на 12 февруари. В началото на месеца Народното събрание реши краткотрайно да върне пленума на Висш съдебен съвет. Той беше закрит в края на предходната година, които болшинството одобри.

Връщането на пленума в четвъртък беше подкрепено единствено от един народен представител, 51 бяха „ срещу “, а 134 – „ въздържал се “.

По време на дебатите в Народното събрание се изрекоха единствено представители на опозицията.

" Как и на кого му пристигна мислено да променяте посредством закон Конституцията. Има си ред за това нещо. Защо променяме преди малко променената Конституция? Защо още веднъж вършим ремонт на ремонта? ", сподели Гроздан Караджов от " ИТН ".

В сряда представители на ръководещото болшинство споделиха, че ще предложат нови текстове, които да не основават предпоставки за превратно пояснение и с цел да може правосъдната система да действа без разтърсвания.

Закриването на пленума се случи с измененията в Конституцията, които бяха препоръчани и гласувани от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ), ГЕРБ и Движение за права и свободи .

В началото на февруари същото болшинство предложи ремонти в Наказателно-процесуален кодекс, с които пленумът се връща състав на новите два органа - Висш правосъден и Висш прокурорски съвет.

Освен това с поправките се връщаха краткотрайно и пълномощията на основния прокурор и заместниците му, които бяха отнети с конституционните промени.

Президентът върху измененията на 12 февруари. Според него с тях правосъдната промяна се отсрочва за неопределен срок.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР