Парламентът удължи с четири години срока за придобиване на специалност

...
Парламентът удължи с четири години срока за придобиване на специалност
Коментари Харесай

Удължиха срока за специализиране на джипитата

Парламентът удължи с четири години периода за придобиване на компетентност " Обща медицина " от персоналните лекари, които нямат такава. Това стана с приемането на първо и второ четене на промени в Закона за лечебните заведения. Досегашният период беше 3 юни 2019 година

По данни на районните здравни инспекции 673 са персоналните лекари, които не са придобили компетентност " Обща медицина " в този период и регистрацията им предстои на изтриване, оповестява Българска телеграфна агенция.

В отчета на Комисията по опазване на здравето се показва, че на доста от общопрактикуващите лекари им е мъчно да изпълнят условието за придобиване на такава компетентност, защото се постанова да отсъстват от практиката си за времето на образование и не могат да намерят заместител. Този проблем е най-често срещан в отдалечени и труднодостъпни региони.

Удължаването на периода цели да предотврати закриването на огромен брой практики за първична здравна помощ, изключително в отдалечени и труднодостъпни региони, и да се подсигурява достъпът на популацията до първична здравна помощ, се показва още в отчета.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР