Парламентът удължи работното си време снощи, за да приеме окончателно

...
Парламентът удължи работното си време снощи, за да приеме окончателно
Коментари Харесай

В новия Закон за кино: филм = сериал

Парламентът удължи работното си време нощес, с цел да одобри дефинитивно на второ четене измененията в Закона за филмовата промишленост. Заседанието мина в атмосфера на възвишеност, в която ръководителят на Комисията по просвета Вежди Рашидов и депутатът артист Евгени Будинов шумно се опияняваха от щедростта на ГЕРБ към културата. Наложи се водещият съвещанието Валери Симеонов да им наложи неодобрение, че не приказват всъщност върху законодателните текстове.

" Свидетели сме на невиждан в последните 30 години закон, който за първи път обезпечава на българското кинопроизводство средства, каквито до момента не е употребило ", коментира Рашидов. Будинов пък акцентира, че това е " исторически миг " и благодари за грижата за българското кино. Той означи, че след измененията по три разнообразни схеми годишният бюджет за българско кино ще надвиши 40 млн. лв.. По думите му този законопроект гарантира повече работа за надарените създатели и доста повече и по-добри български филми.

Кратък взор към законовият текст демонстрира, че ръководещите не вършат ясна разлика сред филм и сериал. Определението за „ филм “ съгласно новия Закон за филмовата промишленост е „ краен артикул на артистични и характерни механически действия, чийто резултат е основаването на произведение, състоящо се от редица свързани изображения, закрепени върху веществен притежател и възприемани като движеща се картина. (…) Според типа си филмите биват игрални, документални и анимационни, а съгласно времетраенето си филмите са късометражни, пълнометражни и сериали “.

За първи път тв сериалите също ще бъдат субсидирани от страната, само че по обособена скица, която ще влезе в мощ от 2022 година след информиране на Европейската комисия. Все отново политиците дадоха обещание, че държавното подкрепяне за сериали, както и за възобновяване на разноски на кино продукции (т.нар. cash rebate, по-известен като " поправка  " Ню Имидж " ) ще се предоставя само след като приоритетно е обезпечена дотация за българско игрално кино.

От влизането в действие на Закона ще има най-малък праг на държавната помощ за произвеждане на филми - тя не може да бъде по-малка от средностатистическия бюджетен общ брой за миналата година на (съответно) 12 пълнометражни игрални кино лентата, 22 пълнометражни документални кино лентата и 250 минути анимация. До момента годишната дотация не можеше да е по-малка от средствата за 7 пълнометражни игрални кино лентата, 14 документални и 160 минути анимация, т.е. скокът е с към 40%.

При сериалите ще се подкрепят български или трансгранични продукции с дълготрайност от 6 до 14 епизода на сезон и времетраене на всеки епизод над 40 минути, а за анимационни сериали – с обща дълготрайност на сериала не по-малко от 24 минути. Те ще би трябвало да бъдат създадени от самостоятелни продуценти.

Що се отнася до възобновяване на разноските на непознати продукции, на връщане ще подлежат 25 на 100 от допустимите разноски за произвеждане на творбата, осъществени на територията на България.

Въвежда се и нова комисия към досегашните, функциониращи в границите на ИА НФЦ. Тя ще заседава последна и ще сверява подкрепения от страната проект с готовия филм, въз основата на което ще позволява стартирането му на екран. 

Режисьорите, било и одобрени, към този момент няма да могат да получат дотация за идващ план, в случай че предходният им филм няма най-малко 7500 платени гледания (закупени билети в кината или онлайн). 

Времето за показ на български филми не може да бъде по-малко от 6% от общото годишно време във всеки киносалон, отмерено разпределено във всички часови пояси, като не по-малко от 15 на 100 от показваните български филми би трябвало да бъдат програмирани в най-посещаваните часови пояси, одобриха още депутатите. 15% от прожекционното време пък ще бъде предопределено за европейски филми. Вече ще бъде наложително филмите на български да имат и надписи. 

" Следя международната и европейската просвета, тъй като и аз съм част от тази промишленост. Навсякъде в тежката COVID-криза се свиват бюджетите, в това число и в културната среда. В такава тежка и невиждана рецесия, българското държавно управление и парламент приехме не да свием бюджета, а невижданите 41 милиона. Никога не е имало толкоз пари ", продължи с ентусиазма Вежди Рашидов на брифинг след приемането на Закона.  " Старият закон може би обслужваше някой хора, само че в този момент ще има отчетност, надзор върху качество ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР