Парламентът сложи край на амбициите на управляващите страната ни да

...
Парламентът сложи край на амбициите на управляващите страната ни да
Коментари Харесай

Няма да има ВНС и нова Конституция


Парламентът постави завършек на упоритостите на ръководещите страната ни да поеме по пътя на свикването на Велико Народно заседание, което да изготви и одобри нова конституция на страната.

Напълно предстоящо болшинството не съумя да събере нужните 160 гласа, равняващи се на две трети от всички народни представители. „ За “ проекторешението гласоподаваха депутатите от ръководещото болшинство – ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, които събраха едвам 111 гласа.  Колегите им от ВОЛЯ, които другояче поддържаха внасянето на плана с подписите си, се въздържаха.

Опозицията от „ Българска социалистическа партия за България “ и Движение за права и свободи остана на твърдата си позиция, декларирана доста по-рано и не поддържа концепцията за нов главен закон на страната. „ Против “ гласоподаваха и някои от нечленуващите в парламентарни групи депутати.

Мустафа Карадайъ: Предложението за нова конституция не дава отговор на публичните настройки

Като „ следващия удар против демокрацията и държавността “ дефинира предлагането на ГЕРБ за нова конституция водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. По време на дебатите в Народното събрание той бе безапелационен, че концепцията за нов главен закон не дава отговор на публичните настройки, призовавайки да се съблюдава в този момент настоящия.

„ Уви, очевидци сме на тъпчене на Конституцията на Република България и законите на страната, и от ръководителя на Народното събрание, и от ГЕРБ в законодателството “, счита той. Карадайъ напомни и мнението на Венецианската комисия, която изрече редица рецензии към плана на ръководещите.

Кристиан Вигенин: Проектът е курсова работа на осмокласник

От Българска социалистическа партия разкритикуваха отсъствието на премиера Бойко Борисов от днешните диспути, който през месец август, когато в страната имаше дейни антиправителствени митинги, самичък стартира концепцията, възнамерявайки да бъде даден „ рестарт на политическата система у нас.

„ Понеже технологиите разрешават, предлагам да го включите на екрана, може би от джипката или някъде другаде “, пошегува се депутатът от левицата и заместник-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин. Проектът за нов главен закон Вигенин пък дефинира като „ курсова работа на осмокласник “, а пътят, който той извървя от предлагането до депозирането му в деловодството на Народното събрание като „ презрян “.

Десислава Атанасова: Опозицията има късмет да получи оставката на премиера

Защитавайки концепцията за привикване на Велико Народно заседание и нова конституция, юристът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която оглави по този начин и не заработилата краткотрайна комисия, напомни желанието на премиера Бойко Борисов да подаде оставка, в случай че решението бъде признато.

„ Нали искахте избори, предварителни избори? Хайде, има късмет! “ – подкани тя опозицията да поддържа проекторешението.

Според Атанасова концепцията за нов главен закон не е пристигнала първо от ръководещите, а от протестиращите жители през лятото. Тя напомни, че тематиката е повдигана и от президента Румен Радев, който свика и кръгла маса с специалисти, с цел да я обсъдят.

Юристът не се съгласи и с изказванията, че Венецианската комисия е дала сериозно мнение за плана. Според нея то е положително по измененията, касаещи частта за Съдебната власт.

Искрен Веселинов: Конституцията не е свещена крава, може да се трансформира  

От „ Обединени патриоти “ останаха на твърдото си мнение, че нова конституция е нужна, само че подсетиха, че днешният спор не е директно обвързван с нея, а ориентиран към провеждането на избори за Велико Народно заседание, което да я разисква и одобри.

„ Хайде да си кажем по какъв начин беше призната тази конституция. Беше основана при започване на демократичния преход, а кой я одобри – Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и едни парчета от Съюз на демократичните сили “, сподели по време на дебата Искрен Веселинов, съгласно който признатите тогава текстове са целели да обезпечат „ дълготрайното оцеляване на Българска комунистическа партия “. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР