Парламентът ще обсъди на първо четене два законопроекта, свързани с

...
Парламентът ще обсъди на първо четене два законопроекта, свързани с
Коментари Харесай

Парламентът обсъжда съдбата на КПКОНПИ. Задава се нов сблъсък

Парламентът ще разиска на първо четене два законопроекта, свързани с антикорупционното законодателство. Това планува първа точка от плана на стратегия за работа на депутатите тази седмица, оповестена на страницата на Народното събрание. 

Първият е Законопроект за противопоставяне на корупцията с вносители съпредседателят на „ Продължаваме Промяната “ Кирил Петков и група народни представители. Вторият е Законопроект за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности, и е импортиран от Министерския съвет.
-->
В претекстовете към законопроекта, предлаган от „ Продължаваме Промяната “, се предлага делене на активността по противопоставяне на корупцията и определяне на спор на ползи от активността по лишаване на нелегално добитото имущество. Със законопроекта се основава независима Комисия за противопоставяне на корупцията като групов орган, състоящ се от ръководител и четирима членове, избирани от Народното събрание, а настоящата КПКОНПИ се трансформира в Комисия за лишаване на нелегално добитото имущество. 

Според претекстовете на оферти от Министерския съвет законопроект съществена цел на измененията е основаването на ефикасен орган за битка с корупцията, който да концентрира в себе си единствено тези пълномощия, които директно засягат предварителната защита и противодействието на корупционните закононарушения. В него би трябвало да се концентрират анализаторски, действен и проверяващ капацитет.  Със  законопроекта се предлага тези функционалности да се слеят в една нова Комисия за противопоставяне на корупцията.

Предвижда се народните представители да прегледат на първо четене промени в Закона за локалните налози и такси, в Закона за кадастъра и имотния указател, както и законопроекти за промени в Закона за предучилищното и учебното обучение. На първо четене се чака да бъдат прегледани промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, в Закона за публичните поръчки и в Закона за водите. Депутатите ще продължат с първо гласоподаване на Законопроект за силата от възобновими източници в морските пространства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР