Парламентът реши, при арест, незабавното уведомяване на семейството и работодателя

...
Парламентът реши, при арест, незабавното уведомяване на семейството и работодателя
Коментари Харесай

Парламентът позволи задържането до 48 часа без уведомление

Парламентът реши, при арест, незабавното известяван на фамилията и работодателя на обвинения да предстои на отсрочване с 48 часа.

С измененията в наказателния кодекс се планува това да е в случаите, когато е налице неотложна нужда да се предотвратят тежки и неподходящи последствия за живота, свободата или физическата цялост на разположение или когато са наложителни дейности от проверяващите органи, чието възпрепятстване затруднява съществено наказателното произвеждане, оповестява Българска телеграфна агенция.

48-часовото отсрочване ще се ползва при особени условия за всеки съответен случай. Решението ще е на прокурора на досъдебното произвеждане, който би трябвало да се произнесе с стимулирано разпореждане, което предстои на обжалване пред съответния първоинстанционен съд.

Част от измененията в Наказателен кодекс са против незаконното произвеждане и разпространяване на акцизни артикули. Който създава или държи за разпространяване алкохол, алкохолни питиета или тютюневи произведения без позволение, в немаловажни случаи се санкционира със затвор от 1 до 6 години, санкция от 20 000 до 100 000 лева и с отнемане от права.

Публичен указател в Министерството на стопанската система ще следи за лицата, които правят импорт, произвеждане, продажба, даване, предложение или преработване на машини, уреди за произвеждане на тютюневи произведения.

Промени има по отношение на европейски наставления за застраховане и конфискация на средства и облаги от незаконна активност в Европейския съюз и във връзка с правото на достъп до юрист в наказателното произвеждане и в производството по европейска заповед за арест и по отношение на правото на известяван на трето лице при задържане и на реализиране на връзка с трети лица и консулски органи през интервала на задържане.

Ще се дава обща информация, улесняваща избор на бранител, както и категорично се показва свободното право, обвинен да реализира връзка със бранителя си, да се среща уединено с него, да получава препоръки и друга правна помощ, в това число преди започване и по време на осъществяване на разпита и на всяко друго процесуално деяние с присъединяване на обвинения.

Припомняме, в оповестения при започване на май план в част " Преходни и заключителни разпореди ", параграф 6., в Наказателно-процесуалния кодекс - Наказателно-процесуален кодекс се вършат следните промени и допълнения:

В член 55: в) основават се алинея 9 - 11: " (9) Когато е налице неотложна нужда да се предотврати настъпването на тежки неподходящи последствия за живота, свободата или физическата цялост на разположение или с цел да се предотврати обстановка, при която наказателното произвеждане би могло да бъде съществено възпрепятствано, уведомяването по алинея 7 във връзка с съответно лице може да бъде отсрочено за период до 48 часа. " /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР