Парламентът ратифицира на първо четене Всеобхватното икономическо и търговско споразумение

...
Парламентът ратифицира на първо четене Всеобхватното икономическо и търговско споразумение
Коментари Харесай

Депутатите ратифицираха на първо четене СЕТА

Парламентът ратифицира на първо четене Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред Канада и Европейския съюз, известно като СЕТА. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи. 110 депутати гласоподаваха " за ", 98 бяха " Против ", а 7 се въздържаха.

Споразумението планува опростяване на митническите правила и процедури, с които се улеснява износът в Канада.

От „ Обединени патриоти “ гласоподаваха „ срещу “ и приканиха второто четене на съглашението да бъде преодоляно с социална интензивност, тъй като последствията за България ще са неподходящи. „ Днес ние създадохме следващата опасност за България, за българския бизнес, за българските трудови хора “, сподели Искрен Веселинов.

В негативен избор след гласуването Филип Попов от Българска социалистическа партия прикани: „ Ние неведнъж сме изразявали своите опасения, тъй като националният интерес на България не е предпазен по никакъв метод, а за нас той е приоритет. Ето за какво аз приканвам, когато се стигне до второ четене тези, които не са подкрепили законопроекта на първо, дано да не го поддържат и на второ “.

По време на разискванията през вчерашния ден Красимир Богданов от Вътрешна македонска революционна организация уточни вероятен риск:
„ Откриват се благоприятни условия за усилване на вноса на ГМО (генно модифицирани) артикули. И все още канадски компании насочат към европейските страни запитвания по отношение на смяна в законите, забраняващи вноса на избрани типове такива първични материали и артикули “.

Председателят на комисията по външна политика и народен представител от ГЕРБ Джема Грозданова отбрани съглашението., оповестява БНР. Тя означи, че то ще усили ролята на България в световен проект, тъй като СЕТА основава стопански благоприятни условия с най-малък риск за националния интерес. „ Искаме ли България и съюзът да се изолират или това е в директен прорез с нашия интерес. Искаме ли да развиваме връзките си и търговията свободно, въз основа на ясни правила, или не желаеме. Мисля, че този отговор го дадохме преди доста години, още преди да влезем в Европейски Съюз, сподели тя.

Конфедерация на труда „ Подкрепа “ прикани депутатите да не ратифицират СЕТА, защото съглашението ще ощети дребния и междинен бизнес в България, и като цяло е в ущърб на служащите. Излизането на Англия от Европейски Съюз е причина за наложително отваряне на полемики по СЕТА, защото се трансформират прогнозите, направени в хода на договарянията, показват още от КТ „ Подкрепа “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР