Парламентът прие ЦИК да предоставя достъп до изходния код и

...
Парламентът прие ЦИК да предоставя достъп до изходния код и
Коментари Харесай

НС реши ЦИК да предоставя достъп до кода на машините на партиите с над 4% на последните избори

Парламентът одобри ЦИК да дава достъп до изходния код и документите на машините на представителите на партиите и обединенията, получили над 4% на последните избори. Кодът не може да се дава по-рано от 10 дни преди изборите. Одобрено беше след края на изборния ден да се прави извадкова инспекция на криптографските идентификатори пред наблюдаващи и представители на партиите и обединенията.

" ЦИК не може да постанова и ограничаване на лица на база на просветителни критерии ", сподели Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

" Всеки, който желае да има достъп до изходния код, с цел да няма подозрения ", сподели Божидар Божанов от Демократична България.

Отхвърлено беше предлагането на " Възраждане " за видеозапис на изборния ден.

" Предлагаме въвеждане на видеозаснемане при съблюдаване на тайната на вота, след края на изборния ден да се снима и отброяване на изборните резултати. При нужда да му бъде изработен оглед. Предлагаме не видеонаблюдение онлайн, а единствено видеозаснемане ", сподели Петър Петров от " Възраждане ".

" Непрекъснато наскърбяваме хората, които броят нашите гласове и ги назоваваме нарушители. Може ли да им кажете едно извинявайте ", сподели Радомир Чолаков от ГЕРБ.

" Аз не желая да споделям, че членовете на СИК са корумпирани. Но поради ръководството на ГЕРБ тези хора са с беден статус и са податливи на един 50 или 100 лв., които им се хвърлят от купувачите на гласове. Това желаеме да предотвратим, а не хвърляме виновността върху хората ", сподели Петър Петров от " Възраждане ".

" Има съмнение към хората в СИК. Има и покровители, и наблюдаващи, които също вземат участие в целия ден. Ако се съмняваме, че това са хора, които се поддават на изкушения, така и така мъчно намираме такива хора. За да понижим това съмнение и да съкратим намесата на хората, предлагахме сканиращите устройства ", сподели Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

" Ние нямаме съмнение не към СИК, а към купувачите на гласове ", отговори Петър Петров.

" Може би вашите машини са страхотни. Никой не знае. Вие не приехте нашето предложение за краткотрайна комисия. Надявам се да не сте капарирали машините и да загубите капарото ", сподели Настимир Ананиев от Политическа партия.

" Искам да поздравя ГЕРБ, Българска социалистическа партия, че отменихте предлагането да въведете напълно хартиено гласоподаване. За машините за преброяване би трябвало да се обсъдят редица практики. Една е индийската нишка. Гледаме " Ютюб " на ГЕРБ по какъв начин се вършат избори. Преди да върнем хартиена бюлетина на 100%, би трябвало да забележим по какъв начин да се заобикалят такива неточности. Ние ще подкрепим видеонаблюдението. Що се отнася до членовете на СИК - има такива, които не са изцяло в отговорностите, които би трябвало да извършват. Тези хора би трябвало да бъдат заплатени обикновено ", сподели Асен Василев, съпредседател на Политическа партия.

Депутате одобриха за отпечатването на бюлетина от машинното гласоподаване да се употребява специфична хартия с спомагателни отбрани, които са разнообразни за всеки избор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР