Вече 16 часа депутатите обсъждат в пленарната зала промените в

...
Вече 16 часа депутатите обсъждат в пленарната зала промените в
Коментари Харесай

НА ЖИВО от НС: Депутатите разглеждат промените в Изборния кодекс

Вече 16 часа депутатите разискват в пленарната зала измененията в Изборния кодекс. Разглеждането още веднъж е съпроводено с дълги диспути и бавене.

Какво взеха решение досега:
На идващите избори ще гласуваме и с хартия, и на машини. Резултатите ще се записват и на флашки. Но протокол от машината няма да се разпечатва. Район чужбина остана, само че без изясненост за броя на определянето на мандатите зад граница. Вместо тъмни стаички ще има паравани. Ще има и видеозаснемане в изборния ден. Заявленията за нова секция в чужбина остават 40.
Дебатите в пленарната зала не престават. Гледайте онлайн тук:



ХРОНОЛОГИЯ НА ДЕБАТИТЕ:

Със 124 гласа " за " Народно събрание реши да върне хартиената бюлетина като право на избор за гласоподаване в секциите с над 300 гласоподаватели . С поддръжката на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия беше решено да се гласоподава смесено.

ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия поддържаха изненадващо предложение на Движение за права и свободи да отпаднат сегашните машини с тъчскрийн и да бъдат въведени сканиращи устройства. Това предложение по-късно беше отхвърлено, само че разсъни напрежение. " Продължаваме промяната " и " Демократична България " напуснаха залата в символ на митинг.



Парламентът одобри на представителите на партиите и обединенията, получили над 4% на последните избори .

Кодът не може да се дава по-рано от 10 дни преди изборите. Одобрено беше след края на изборния ден да се прави извадкова инспекция на криптографските идентификатори пред наблюдаващи и представители на партиите и обединенията.

" ЦИК не може да постанова и ограничаване на лица на база на просветителни критерии ", сподели Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

" Всеки, който желае да има достъп до изходния код, с цел да няма подозрения ", сподели Божидар Божанов от Демократична България.



Отхвърлено беше предлагането на " Възраждане " за видеозапис на изборния ден.

Депутате одобриха за отпечатването на бюлетина от машинното гласоподаване да се употребява специфична хартия с спомагателни отбрани, които са разнообразни за всеки избор.

Народното събрание резервира регион " Чужбина ".

" Продължаваме промяната " настояха да се създаде методика за броя на мандатите зад граница. ГЕРБ- Съюз на демократичните сили предложиха в по-спокойна атмосфера след приемането на кодекса да се изготви експертна група за задачата.

Асен Василев, Политическа партия: Какво става с регион чужбина, госпожо Атанасова? Ако има предварителни избори, МИР чужбина ще би трябвало да е изборен регион. Тук е моментът освен да го възстановим, само че и да дадем насоки на ЦИК на каква база да се разпределят мандатите. Преброяването излезе публично и то също би трябвало да бъде отразено в систематизиране на мандатите. Нашето предложение беше това да стане на база на данните, които сред ЕСГРАО и Министерство на вътрешните работи какъв е броят на жителите, които през последните 6 месеца не са влизали в страната.

Йордан Цонев - председателстващ: Мъртви души няма. Душата живее постоянно. Това да разведрим ситуацията.

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: Нашата глупа ще отхвърли предлагането да няма МИР чужбина. Смятам, че сега на второ четене ще бъде мъчно в сегашния закон да внесем методиката за систематизиране на мандатите като текстове. Методиката предлагам да обсъдим в по-спокойна атмосфера. Да формираме работна експертна група с Министерство на вътрешните работи и ГРАО, с цел да няма ощетени български жители и ощетени региони тук. Защото никой не е правил броене в чужбина.



Асен Василев: Аз не мисля, че преброяването в чужбина е допустимо. Можем да го напарвим като засечем две бази данни - ЕСГРАОН и Министерство на вътрешните работи. Промяната не е правена до в този момент, само че няма трагично да промени изборния резултат.



Мирослав Иванов, Политическа партия: Да, не би трябвало да се бърза, само че от ГЕРБ го схванаха, когато сме на второ гласоподаване.

Петър Чобанов, Движение за права и свободи: Къде в Европейски Съюз има регион " Чужбина " и по какъв начин той е организиран?

Искрен Митев, Политическа партия: Ние всякога подсещаме на хората в чужбина за какво те са избягали от България. Мъртвите души доста постоянно вземат решение изборите за някои партии.

Мирослав Иванов: В коя страна от Европейски Съюз 25% от нейното население живее в чужбина. Господин Манев вие сте тези, които изгонихте българите в чужбина. Проблемът е единствено във вашите глави. Правите внушения, че изборният развой може да бъде манипулиран.



Йордан Цонев: Да не забравяме, че 500 000 български жители бяха депортирани с етническо пречистване.

Мустафа Карадайъ, Движение за права и свободи: В секцията положените подписи са 168, разписките са 168, гласовете от машинното гласоподаване са 168. Действителните гласове са 166. Двата гласа някъде са изчезнали и то някъде в машината.

Божидар Божанов, Демократична България: Когато се развяват протоколи от трибуната, този, който ги развява да споделя номера на секцията, с цел да може да се ревизира.

Асен Василев: Внесли сме искане за чуване на ръководителя на ЦИК, с цел да каже има ли противоречие в протоколите.

Мустафа Карадайъ: Този спор би трябвало да продължи, с цел да стане ясно какви измами стават с машините.

Цветелина Заркин, Политическа партия: Не е имало разминаване сред протокола и контролните разписки.

Цончо Ганев, " Възраждане ": Политическа партия към този момент си изсмукват от пръстите какви простотии да кажат.

Депутатите взеха решение: тъмната стаичка остава в историята и се заменя от паравани за гласоподаване.



Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР