Парламентът прие новия Закон за киберсигурност на второ четене. С

...
Парламентът прие новия Закон за киберсигурност на второ четене. С
Коментари Харесай

Парламентът прие Закона за киберсигурността

Парламентът одобри новия Закон за киберсигурност на второ четене. С него се регламентира ръководството и организацията на Националната система за киберсигурност, националния координатор по тематиката, секторни и народен екипи за реакция при произшествия в киберсигурността, заяви Българска телеграфна агенция.
Управлението и организацията на системата за киберсигурност ще се реализира от Министерския съвет. За подкрепяне осъществяването на тези действия към държавното управление се основава Съвет по киберсигурността, който е съвещателен и координиращ орган. Председател на съвета ще е вицепремиер, избран от премиера. Членовете ще са министрите на вътрешните работи, на защитата, на външните работи, на финансите, на превоза, осведомителните технологии и известията, на енергетиката, на опазването на здравето, на околната среда и водите. В състава ще влизат и началникът на защитата, основният секретар на Министерство на вътрешните работи, ръководителят на ДАНС, ръководителят на Държавна организация "Разузнаване ", шефът на Служба "Военна информация ", началникът на НСО, ръководителят на Държавна организация "Електронно ръководство ", секретарят на Съвета по киберсигурността, секретарят на Съвета по сигурността към Министерския съвет, представител на президента на републиката, категорично избран от него с декрет. Държавният глава, ръководителят на Народното събрание и министър председателят ще могат да вземат участие персонално в съвещанията.
Премиерът ще би трябвало да дефинира и народен координатор по киберсигурността, който ще е и секретар на съвета. Правителството ще би трябвало да одобри Национална тактика за киберсигурност и Национална тактика за мрежова и осведомителна сигурност. Председателят на Държавна организация "Електронно ръководство " ще би трябвало да сътвори, води и поддържа указател на значителните услуги. "Съществени услуги " по силата на закона са тези, чието даване зависи от електронни съобщителни мрежи или от осведомителни системи и чието спиране може да окаже доста увреждащо влияние върху даването на обществени или стопански действия.
ДАНС ще извършва политиката по отбрана от киберинциденти в информационните и осведомителните системи на стратегическите обекти и действия, които са от голяма важност за националната сигурност. Министърът на вътрешните работи ще организира държавната политика в региона на противодействието на киберпрестъпността. В ГДБОП би трябвало да се построи Център по киберпрестъпност, който да реализира действия по откриване, следствие и документиране на компютърни закононарушения на национално равнище. Министърът на защитата ще организира държавната политика за отбрана и интензивно противопоставяне на хакерски атаки и хибридни въздействия върху системите за ръководство на защитата и въоръжените сили.
Той ще би трябвало да провежда подготовката за киберотбрана на системите за ръководство на страната в случай на война, военно състояние и изключително състояние. Национален способен орган за всички административни органи ще е Държавна организация "Електронно ръководство ". Към организацията ще се сътвори Национално единно звено за контакт, което ще координира въпросите, свързани с мрежовата и осведомителната сигурност и въпросите, свързани с трансграничното съдействие с другите страни от Европейски Съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР