Парламентът прие нов Закон за пазарите на финансови инструменти на

...
Парламентът прие нов Закон за пазарите на финансови инструменти на
Коментари Харесай

Парламентът прие нов закон за пазарите на финансови инструменти

Парламентът одобри нов Закон за пазарите на финансови принадлежности на първо четене.

В отчета на Комисията по бюджет и финанси се показва, че с новия закон в българското законодателство се вкарват условията на европейска инструкция за пазарите на финансови принадлежности и се вкарват ограничения по използването на европейски правилник за пазарите на финансови принадлежности. Целта е да се усили прозрачността на пазарите на финансови принадлежности, по-добра отбрана на вложителите, подсилване на доверието и недопускане на нерегламентирана търговия с финансови принадлежности.

Новата регулаторна рамка на равнище Европейски Съюз има за цел да обезпечи нужната степен на хармонизация, отбрана на вложителите, както и условия капиталовите медиатори да дават услуги в целия Европейски Съюз по силата на лиценза, получен в съответната страна по генезис.

С новия закон се уголемява кръгът на финансовите принадлежности, като са включени някои стокови и други деривати, както и някои типове енергийни контракти. Надгражда се в този момент съществуващият юридически режим на организацията и активността на капиталовите медиатори и контролираните пазари на скъпи бумаги. Въвеждат се нови условия за ръководството и представителството на капиталовия медиатор, подробни условия за добра известност, професионална подготовка и опит на членовете на управителните и контролните органи на капиталовия медиатор. Запазва се до момента съществуващият режим на утвърждение на членовете на управителните и контролните органи на капиталовия медиатор. Дава се опция капиталовите медиатори да подписват контракти с обвързани сътрудници, които да дават избрани услуги от името на един капиталов медиатор на негова цялостна и безусловна отговорност.

Предвидени са условия към информацията, която капиталовият медиатор е задължен да дава на клиентите и евентуалните клиенти, както и за осъществяване на оценка за приложимост и целенасоченост. Въвеждат се условия, които капиталовите медиатори би трябвало да съблюдават при потреблението на по този начин наречената алгоритмична търговия, при която компютърен логаритъм дефинира автоматизирано детайлите на нареждането при лимитирана или нулева човешка интервенция.

Предвижда се основаването на нов тип многостранна система за търговия - пазар за напредък. Целта е да се предизвиква дребният и междинният бизнес да набира капитал посредством финансовия пазар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР