Парламентът прие на второ четене промените в Закона за съдебната

...
Парламентът прие на второ четене промените в Закона за съдебната
Коментари Харесай

Остана възможността за външно финансиране на съсловните организации в съдебната система

Парламентът одобри на второ четене измененията в Закона за правосъдната власт, импортирани от депутати от ръководещото болшинство. Остана опцията за външно финансиране на съсловните организации на съдии, прокурори и следователи. Първоначално промените предвиждаха източниците на финансиране да бъдат единствено членски импорт, имуществени вноски и дарения от техните членове, само че след това тези текстове бяха оттеглени.

От "БСП за България " сложиха въпроса какво е наложило смяната на първичната позиция и заявиха, че не са дали своят вот "за " нито един текст от измененията.

От ГЕРБ показаха, че по този законопроект е имало оптимално необятен спор. "Да, сътрудници, вие не гласувахте за прозрачността и за това да има изясненост за статута на служебните магистрати ", отговори на левицата ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов.

С промените се уточни възбраната за практикуване на комерсиална активност от магистратите. Съдия, прокурор и следовател, до момента в който заема длъжността си, ще може да получава заплащане за осъществяване на научна и преподавателска активност или за практикуване на авторски права, за присъединяване в европейски и интернационалните стратегии и планове, както и за присъединяване в изработването на планове на нормативни актове, предоставени от Народно събрание, Висш съдебен съвет или органи на изпълнителната власт, взеха решение още депутатите.

Предвижда се опция изборните членове на Висшия правосъден съвет и инспекторите в Инспектората към него при преустановяване на мандата им да бъдат възобновени на заеманата преди избора им или равна по степен служба в органите на правосъдната власт.

Измененията вкарват премахване от служба на магистрати във всички случаи на обвиняване за тежко съзнателно закононарушение от общ темперамент, като се резервират гаранциите, свързани с краткотрайния темперамент на такова премахване, както и с приемането на минимална работна заплата за периода на действието на тази мярка.

Предвижда се всички магистрати да подават декларация, в която да се разкриват техните действия и участия, а освен за новоназначените, като по този начин се цели да се подсигурява независимостта и равнопоставеността на магистратите. Това би трябвало да стане в 30-дневен период от влизането на измененията в действие.

Към Висш съдебен съвет се основава Съвет за партньорство, който ще обгръща представители на всички професионални организации, чийто членове са над пет % от съответния цифров състав на съдии, прокурори и следователи, като се подсигурява и посланичество на магистратите, които не членуват в такива организации, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР