Парламентът прие на първо четене закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата.Промените

...
Парламентът прие на първо четене закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата.Промените
Коментари Харесай

След 3 часа ожесточени дебати: Парламентът прие закриването на спецправосъдието

Парламентът одобри на първо четене закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата.

Промените в Закона за правосъдната власт са импортирани от Министерския съвет и плануват закриване на профилираните съд и прокуратура и анулация на “кариерните бонуси” на членовете на Висшия правосъден съвет, основния контрольор и инспекторите в Инспектората към Висш съдебен съвет.

Дебатът продължи повече от три часа. Депутатът от ГЕРБ-СДС Дани Каназирева означи, че обвинените по висящи каузи са 886, делата са над 13 хиляди тома, като това са каузи за трафик на хора, на опиати, изнудвания, измами. 

Тя акцентира, че в публичен интерес е тези каузи да продължат там, където са, и да не се поема никакъв риск да бъдат върнати изначало. 

“Най-голям интерес има по отношение на делата за корупция по високите етажи – сметнете им подсъдността, преместете ги в Софийския градски съд и надлежно апелативен, само че не пипайте проведената престъпност, ще настане хаос”, сподели Каназирева.

Депутатът от Движение за права и свободи Цветан Енчев съобщи, че профилираното правораздаване се нуждае от разбор и в сходство с него да се създадат заключения и да се подхващат съответните ограничения. 

Той дефинира директното закриване като “саморазправа ” от страна на вносителите. 

Енчев счита, че закриването е неточност и преждевременно, и претупано, и безусловно политическо решение.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия означи, че тези органи са били основани с положителни планове, само че са се трансформирали в политически наказателен уред.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР