Парламентът прие на първо четене промени в Закона за данък

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за данък
Коментари Харесай

На първо четене: Приеха промени в Закона за ДДС

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за налог върху добавената стойност (ДДС), предава Българска телеграфна агенция.  " За " гласоподаваха 120 депутати, " срещу " - 23, а четирима се въздържаха. Измененията са импортирани от Министерския съвет и целят прецизиране на българското законодателство с правото на Европейския съюз. Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански изясни, че измененията би трябвало да се одобряват по-скоро, с цел да се избегнат наказания против страната ни. Той предложи срокът за оферти сред първо и второ четене да е пет дни.

В законопроекта са направени предложения за прецизиране на настоящите от 1 юли 2021 г. режими за облагане на доставки на артикули и услуги, осъществени по електронен път към получатели - данъчно незадължени лица.

С част от промените се дава опция да се поправя фактуриран налог, който не е следвало да бъде начислен, в случай че издателят на фактурата потвърди своята почтеност, в това число при влезнал в действие инспекционен акт.

Предвидено е данъчно задължено лице, в това число което ръководи електронен интерфейс, да издава фактура за осъществена доставка на вътреобщностна отдалечена продажба на артикули или вътрешни отдалечени продажби на артикули с място на осъществяване на територията на страната, когато лицето не е записано за използване на режим в Съюза по този закон или в друга страна членка.

Предлага се и разширяване на обсега на храните, подобаващи за бебета или за дребни деца, за които се ползва ставка 9 на 100 на Данък добавена стойност, като към тях се включват и профилираните млечни формули и диетичните храни за специфични медицински цели, предопределени за кърмачета.

Законопроектът урежда и някои действия по отношение на вноса на артикули от въоръжени сили при присъединяване в отбранителни действия. Отношение по тази тематика взе Елена Гунчева, народен представител от ПГ на " Възраждане ", която анонсира, че групата ще изиска параграфите 42 и 43 да отпаднат сред първо и второ четене. Александър Иванов, народен представител от ГЕРБ-СДС, съобщи, че в самия законопроект няма противоречиви точки. Той уточни, че измененията са били внасяни и в предходните Народни събрания, само че времето не е стигнало за разглеждането на промените. По време на дебата Иванов разяснява, че ръководещите се забавят с внасянето на проектобюджета за 2022 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР