Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, с

...
Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, с
Коментари Харесай

Наказанието за незаконна сеч ще е до 6 години затвор и глоба до 20 хил. лв.

Парламентът одобри на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които се плануват ефикасни санкции при установяването на противозаконна сеч в горите. Внесените от " Обединени патриоти " оферти бяха подкрепени от 97 депутати, като единствено 9 бяха срещу.

Законопроектът планува до 6 години затвор и санкция от 1000 до 20 хиляди лева за всеки, който незаконно сече, събира, добива, взема или извозва каквито и да било дървета или елементи от тях, в това число отсечени и паднали такива. При случаите, в които причинителят има към този момент наложено административно наказване по Закона за горите в предходните 24 месеца, считано от датата на осъществяване на закононарушението, се планува наказване отнемане от независимост до 1 година или пробация до 2 години.

С гласуваните промени се предлага и тежко наказване за всеки, който убие или улови без съответно позволение наедрял дивеч. Предвидено е за сходно деяние присъдата да е до 2 години затвор или пробация до 4 години. Глобата ще е от 1000 до 5000 лева

В случаите, когато закононарушението е осъществено в неразрешено за лов време, на неразрешено за лов място, или със неразрешени средства или са породени вреди над 1000 лева се предлага наказването да бъде отнемане от независимост до 3 години и санкция в размер от 1000 до 5000 лева При рецидив законопроектът планува до 5 години затвор.

Със законопроекта се уголемява и кръгът на длъжностните лица, похищението против които ще съставлява закононарушение. Освен това се изключват действията, чийто предмет или нанесена вреда са в размер на до една минимална работна заплата. Същите стават предмет единствено на административнонаказателно произвеждане, като по този метод се цели да се увеличи % на наложените санкции за нарушавания в горите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР