Парламентът прие на първо четене и четирите законопроекта за промени

...
Парламентът прие на първо четене и четирите законопроекта за промени
Коментари Харесай

На първо четене: Парламентът прие промени, засягащи шофьорите

Парламентът одобри на първо четене и четирите законопроекта за промени в Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП). Измененията плануват спомагателни регулации за новите водачи, увеличени наказания и обвързване контролните органи да стопират на пътя и да връчват на водачите невръчени електронни фишове.

Законопроектът, импортиран от Александър Ненков (ГЕРБ-СДС), планува органите на Министерство на вътрешните работи да стопират пътните транспортни средства, да ревизират документите за идентичност и свидетелството за ръководство както на лидера, по този начин и на пасажерите, и да връчват на лидера и пасажерите невръчени електронни фишове за нарушавания. Дава се опция при осъществяването на административни услуги на жителите, общините също да могат да връчват електронни фишове за наложени санкции по ЗДвП.

Законопроектът, импортиран от Божидар Божанов от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ), планува унищожаване на всички стикери от предното стъкло на автомобила и замяната им с автоматизирани информации в централизирани регистри, отпадането на контролния ваучър към свидетелството за ръководство и опцията за възнаграждение на санкции онлайн, без преди този момент да се постанова те да бъдат връчени присъствено. Въвежда се обвързване за контролните органи да стопират на пътя и да връчват невръчени електронни фишове и наказателни постановления на водачи, които имат повече от пет невръчени такива.

Основната цел на измененията, импортирани от Настимир Ананиев (ПП-ДБ) и група народни представители, е да се основат спомагателни регулации за новите водачи, както и да се усилят размерите на санкции и насилствени административни ограничения, които не са променяни от 21 години. С промените се не разрешава на нов лидер за период от дванадесет месеца от придобиването на шофьорската брошура да ръководи моторно транспортно средство (МПС) с оптималната мощ над 90 kW; да кара в часовете от 22:00 до 6:00 часа и да ръководи МПС с централизация на алкохол в кръвта над 0,1 на хиляда и/или след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози.

Със законопроекта на Димитър Найденов (ПП-ДБ) се предлага наказването на лидер, който нарушава разпоредбите за прекосяване през железопътен прелез, да е отнемане от право да ръководи МПС за период от 12 месеца и санкция от 3000 лева, като при наново нарушаване правото да се ръководи МПС се лишава за период от три години и санкцията е от 5000 лв..

Любен Дилов (ГЕРБ-СДС) предложи наложително в образователните стратегии след 9-и клас да се учи правилникът за придвижване по пътищата. Той сложи въпроса какъв е смисълът от ден на ден да се усложняват и уточняват текстовете за наказванията, когато хората не познават материята.

Георги Свиленски („ Българска социалистическа партия за България “) разяснява, че Законът за придвижване по пътищата е променян над 100 пъти. Той прикани народните представители да се въздържат от оферти за нови промени, тъй като, по думите му, България има потребност от нов закон.

Контролът, осъществяването, налагането на санкции, налагането на фишове и актове би трябвало да стават само от Министерство на вътрешните работи, означи Свиленски по отношение на импортирания законопроект от ГЕРБ-СДС. Той сподели, че Българска социалистическа партия няма да поддържа законопроекта на Божидар Божанов за премахването на всички стикери от предното стъкло, най-малкото тъй като опонира на европейска инструкция.

За спомагателните регулации за млади водачи, Свиленски счита, че би трябвало по-голям спор, другояче философията е вярна. Младите водачи би трябвало да бъдат настрана категоризирани - придвижването по автомагистрали, нощното придвижване, придвижването с по-мощните коли, придвижването с компаньон, уточни той. Според него образованието на водачи не би трябвало да стартира и да завършва с едномесечен курс.

Тошко Йорданов („ ИТН “) се съгласи с Българска социалистическа партия, че връчването на фишовете и събирането на санкциите на пътя е работа на Министерство на вътрешните работи, а не на кметовете на общините. ГЕРБ оферират, като спрат лидера, да създадат инспекция и на пасажерите в колата и в случай че някой от тях има фишове, да му ги връчат. А за какво не и на пешеходците на инцидентен принцип, попита той.

Относно предлагането да се забрани на младите водачи да ръководят МПС сред 22:00 и 6:00 часа, Йорданов попита, в случай че една година им бъде неразрешено нощното каране, от кое място ще натрупат умения. Освен това той означи, че в този времеви диапазон няма коли, до момента в който сред 6:00 и 22:00 часа трафикът е в пъти по-голям. Йорданов означи, че в някои страни младите водачи би трябвало да карат несъмнено време с компаньон. “Значи старите водачи да си къркат до 0,5 промила, новите водачи - не може “, разяснява още Йорданов обсъжданите оферти.

Според него стикерите по стъклата са безсмислени, в случай че електронно са въведени. Ако ще наказваме някой на жп прелез, там би трябвало да има камери, с цел да може да се потвърди, добави Йорданов.

В имитация Александър Ненков (ГЕРБ-СДС) изясни, че има над 500 хиляди невръчени наказателни постановления. По думите му правоприлагането си остава в прерогативите на Министерство на вътрешните работи.

Настимир Ананиев уточни, че 12 % са пътнотранспортните катастрофи с нови водачи денем, а през нощта – са двойно повече. Според него не би трябвало да има никаква приемливост за приложимост на алкохол или опиати при шофиране, изключително при новите водачи, които в този момент построяват привички.

Ивайло Чорбов от „ Възраждане “ разяснява, че макар нюанса на положителните планове, по този начин оферти законопроект за младите водачи не е добре премислен. По-скоро би трябвало да се мисли в посока напълно нов Закон за придвижване по пътищата, считат от партията. Новият лидер ще си остава нов, в случай че продължаваме да отлагаме влизането му в естествена среда на пътя, добави Чорбов.

Колегата му Петър Петров изиска да се намерения по предлагането за връчване на няколко електронни фиша вкупом, тъй като не могат да бъдат обжалвани.

Атанас Атанасов (ПП-ДБ) прикани за поддръжка и на четирите импортирани законопроекта. За страдание, джигитите по пътищата нямат боязън от закони, разяснява той. Трябва да изменим Наказателния кодекс и да променим или да прибавим една алинея в член 66 за така наречен условно наказание и за избран тип закононарушение, каквото е да управляваш МПС след приложимост на алкохол и опиати, да няма условно наказание, счита Атанасов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР