Парламентът прие да стартира процедурата по разглеждането на законопроекта за

...
Парламентът прие да стартира процедурата по разглеждането на законопроекта за
Коментари Харесай

Промените в Конституцията стартираха, но по бавната процедура

Парламентът одобри да започва процедурата по разглеждането на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, съобщи кореспондент на " Фокус " . Това се случи със 161  гласа " за ", 57 гласа " срещу " и нито един с " въздържал се ". 

Вносителите на законопроекта са парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Той бе показан на пленарната зала от съпредседателя на " Продължаваме промяната - Демократична България " Христо Иванов. 

Парламентът одобри да прегледа текстовете със 161 гласа " за ", което значи, че измененията ще се гледат по " бавната процедура ". Народните представители ще би трябвало да прегледат законопроекта на първо четене в период от два до пет месеца. 

Според признатите правила депутатите ще могат да върша публицистични ремонти само сред първо и второ четене. По време на второто четене на законопроекта ще се гласоподава всяка наредба поотделно. Третото гласоподаване на законопроекта ще бъде кардинално, всички текстове в целокупност. 

Първоначалните поръчки на водачите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи са измененията да бъдат признати дефинитивно до края на календарната година. 

Какви са измененията?

Промените в Конституцията са разграничени на няколко съществени елементи. Те късаят промени в правосъдната власт и осъществяването на така наречен " правосъдна промяна “, смяна в института на служебното държавно управление, даването на право за гласоподаване на хора с двойно поданство и промяната на националния празник на страната.

Промените в правосъдната власт

В проектозакона се планува в частта за правосъдната власт Висшият правосъден съвет да бъде разграничен на два органа – Съдийски съвет и Прокурорски съвет.

Първият орган би трябвало да се състои от 15 членове, измежду които ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, петима би трябвало да бъдат избирани от депутатите, а останалите 8 от съдиите.

Вторият орган би трябвало да се състои от 10 членове, измежду които и основният прокурор на страната, шестима от членовете би трябвало да бъдат избирани от Народното събрание, двама от прокурорите и един от следователите. Прокурорският съвет се планува да бъде ръководен от министъра на правораздаването, само че без да има право на глас в него.

Другата голяма смяна е обвързвана в института на основния прокурор. От ПП-ДБ дълго време обсъждаха дали въобще да не отпадне фигурата на обвинител номер едно, в последна сметка бе решено тя да се резервира, само че с съществени промени. Така основният прокурор би следвало да има до два мандата по 5 години, а в това време му се лишава правото да реализира контрол за правда и методическо управление на прокуратурите.

Промените в служебния кабинет

Института на служебния кабинет дълго време бе измежду най-обсъжданите тематики в общественото пространство. В последните две години България изживя ръководството на четири служебни правителства, а последното на Гълъб Донев сложи връх за най-дълго управлявало такова.

Вносителите оферират президентът да може да назначава за длъжностен министър-председател ръководителите на три от главните институции в страната – ръководителят на Народното събрание, ръководителят на Конституционния съд или шефът на Българска народна банка.

Освен това се предлага парламентът да не трябва разпускан, а да продължава своята законодателна активност до конституирането на новия.

Смяната на националния празник

От ПП-ДБ предлагаха 3 март да не бъде националния празник на страната, а вместо него 24 май да се трансформира в подобен. Тази тематика провокира голям брой разногласия през последните месеци, а преди седмица от ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да поддържат това предложение.

Днес водачът на ГЕРБ Бойко Борисов препотвърди своята позиция, а Делян Пеевски също сподели, че Движение за права и свободи няма да поддържа това предложение, защото то не получава нужната парламентарна поддръжка.

Дебатите

Атнас Атанасов съобщи, че когато човек желае да свърши една работа, намира метод, а когато не желае, намира аргументи. Той разясни, че разделянето на управляващите значи " относителна автономия и съвместен надзор “, цитирайки френския мъдрец Монтескьо.

" Това, което е препоръчано и импортирано като законопроект, е рамка, върху която би трябвало да дискутираме и след това на идващото четене да обсъдим съответно кое ще бъде признато от болшинството “, съобщи Атанасов.

Никола Минчев се обърна към Корнелия Нинова, заявявайки, че неправилно е схванала акцентите от законопроекта. Той сподели, че преди всичко стоят измененията в правосъдната власт. Според него с актуалните промени се вкарва върховенство на правото.

Христо Иванов съобщи, че България би трябвало да подсигурява общ стандарт на правораздаване съпоставим с този на всичко останали държави-членки на Европейския съюз.

" Това е нашата Европа. България е Европа и Европа е България и нямаме право да отстъпваме от тази позиция “, безапелационен бе Христо Иванов.

Корнелия Нинова отговори на представителите на ПП-ДБ с риторичния въпрос: " Нали вие си избрахте Сарафов? “

" Търсете си повода при вас, критикувате себе си за това, което направихте “.

Според нея основата на законопроекта е негодна, а това саботира опцията за приемането на първокласен законопроект.

Гроздан Караджов от " ИТН “ също бе сериозен към предлаганите промени. Според него във всеки един аспект от предлаганите промени има " недъзи “.  

" 51 страници, които изчетоха сътрудника Чолаков и сътрудника Минчев, са изпъстрени с рецензия на абсолютно всички способени страни “, съобщи Караджов.

Според Радостин Василев измененията в Конституцията се оферират в нарушаване на законите на страната.

" Възраждане “ бяха също сериозни към текстове за промяна на Коснтитуцията. Те осъдиха препоръчаните промени, с които се дава опция за хора с двойно поданство да заемат основни политически постове в страната. Според Цончо Ганев ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ нямат легитимност да оферират тези промени.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи съобщи, че в последните години най-честият въпрос, отправян от гласоподавателите, е бил " Кога ще се случи правосъдната промяна? “. Именно по тази причина Движение за права и свободи е внесъл законопроекта си за промяна на Конституцията, в частта за правосъдната власт, през предходната година, само че той тогава не събра нужната поддръжка.

Той дефинира като " основателни “ рецензиите на научните експерти: " Основателни са огромна част от рецензиите на научната общественост и доста деликатно ще уточняваме тези текстове, за които има подозрения, че навлизат в компетенциите на Велико Народно заседание “.

По думите му част от предложенията са противоречиви и по тази причина ще ги уточни или въобще няма да ги поддържа.

Радомир Чолаков изясни, че тематиката за Конституцията стои близо 15 години отворена. Според него тя би трябвало да бъде затворена.

" В последните години доста разхвърлихме камъните. В момента сме разхвърлили нагледно казано камъните на Конституцията. Имаме няколко месеца да ги съберем или в действителност да има неприятни последици за страната “, съобщи Чолаков.

Той дефинира като положителни рецензиите, които институциите и специалистите са изказали в Комисията по конституционни въпроси.

" Хубаво беше да се чуят рецензиите, тъй като в цялата тази полемика сега, изкристализира това, което е допустимо да създадем. А това, което е допустимо да създадем, ще реализира задачата, за която приказва Христо Иванов “, сподели Чолаков.

Председателят на Комисията по конституционни въпроси изясни, че ГЕРБ стои зад две от предложенията в плана за промени – това за неприкъсваемостта на работата на Народното събрание и за инспектората към Висш съдебен съвет. Той сподели, че се регистрират всички забележки и те ще бъдат поправени.

" Няма да има извиване на ръце. " Сглобката “ няма да пострада поради Конституцията “, безапелационен бе той.

Той прочете на западноевропейски и български специалисти по конституционно право, с цел да направи съпоставяне по мненията им. По думите му има 21 мнения от българските специалисти, които са били изрично " срещу “ разделянето на Висш съдебен съвет, макар че Венецианската комисия го изисква.

" Г-н министър комуникарайите с Венецианската комисия, че имаме конституционни предели, които не ни разрешават. Нека да не се сърдят, да не упрекват България. Нашият Конституционен съд, нашите специалисти, нашата правна общественост споделят, че има неща, които не могат да се случат “, съобщи Чолаков в послание към Атанас Славов.

Той акцентира, че ще се откри метод да бъде реформиран института на Висшия правосъден съвет, само че това би трябвало да се случи посредством разговор и разискване.

Тома Биков дефинира Конституцията от 1991 година като най-хубавата допустима. Той моли да не се дават оценки за успеваемостта на главния закон, откакто той работи и е работил през голям брой рецесии.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР