Парламентът отхвърли единодушно ветото на президента върху разпоредби от промените

...
Парламентът отхвърли единодушно ветото на президента върху разпоредби от промените
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли единодушно ветото на президента върху промени в Закона за държавната собственост

Парламентът отхвърли единомислещо ветото на президента върху разпореждания от измененията в Закона за държавната благосъстоятелност. " За " повторното приемане на промените гласоподаваха 143 народни представители. Нямаше " срещу " и въздържали се.

От ГЕРБ, " Обединени патриоти " и Движение за права и свободи обявиха, че не споделят терзанията на екипа на президента и още веднъж поддържаха измененията в закона.

В претекстовете за ветото президентът възразява против наредбите за авансово осъществяване на отчуждителни актове за обекти с национално значение, избрани като такива със закон или с акт на Министерския съвет. Той показва опасения, че поради неналичието на критерии, по които Министерски съвет афишира обектите с национално значение, приложното поле на предварителното осъществяване може да засегне голям брой частни парцели без гаранции, че това са обекти за общо прилагане в публичен интерес. Държавният глава възразява и против въвеждането на ограничаване по отношение на размера на определяната от съда парична гаранция, която е една трета от компенсацията според акта за отчуждаване.
 БГНЕС-->
Председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ уточни, че с препоръчаната смяна с разширението на приложното поле на предварителното осъществяване на отчуждителния акт не се предпоставя възникването на порочна процедура. Не споделяме претекстовете на президента и по отношение на определянето на паричната гаранция, сподели тя. Александрова разяснява, че с признатата смяна по отношение на размера на паричната гаранция се реализира сигурност и предвидимост, че тя няма да е в алегоричен размер, и се улеснява съдът при установяване на гаранцията. Не поддържаме и тезата на президента, че се основава неравнопоставеност сред дребните и едрите притежатели на аграрни и горски и територии, сподели тя.

Христиан Митев от " Обединени патриоти " означи, че макар че президентът споделя, че поддържа главната цел на измененията, с ветото си на процедура той не поддържа по никакъв метод концепцията за ускорение на капиталовия развой, освен във връзка с инфраструктурни обекти като автомагистрали, газопроводи, пристанища, само че и по повод построяването на капиталови зони. Митев уточни, че главният мотив на президента е, че с признатия закон надали не, в случай че не се нарушава, то най-малко се заобикаля наредбата на Конституията във връзка с правото на благосъстоятелност. По никакъв метод с тези разпореждания няма лишаване на правото на благосъстоятелност, съобщи депутатът от Оперативна програма.
 БГНЕС
Хамид Хамид от Движение за права и свободи разяснява, че по този начин признатият законопроект е в поддръжка на капиталовия интерес и в отбрана на държавния. Не споделяме терзанията на екипа на президента, уточни той. Смятаме, че мярката е добра и ще разреши реализирането на капиталови планове, добави Хамид. Този октопод с тъжби, които, несъмнено, след това се оказват неоснователни, минират всяка една инвестиция в страната, разяснява той и добави, че с години вложителите чакат съдилищата да се произнесат по така наречен еко оценки. Според депутата от Движение за права и свободи тези промени би трябвало да вървят в пакет с промени в други закони, като да вземем за пример в Закона за общинската благосъстоятелност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР