Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за данъците

...
Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за данъците
Коментари Харесай

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица

Парламентът утвърди на първо четене промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица, импортирани от Министерския съвет.

 

Предлага се допълнение в данъчните облекчения за деца и деца с увреждания по член 22в и 22г от закона, с което да се даде опция същите да се употребяват за съответната година. Така данъчното облекчение ще може да се употребява и от хора, когато за тях са налице следните две условия - родител, на който не е предоставено упражняването на родителските права в случаите на бракоразвод, или правоприемник на човек, който е умрял през данъчната година. В двата случая би трябвало да бъде спазено изискването, че другият родител, надлежно другият приемен родител, няма да употребява данъчното облекчение за съответната данъчна година.

 

Механизмът планува приспадане от сумата от годишните данъчни основи на жителите, имащи право да употребяват данъчното облекчение, само че които са умряли през данъчната година, е разписал вносителят. Дава се опция данъчното облекчение да се употребява посредством подаване на годишна данъчна декларация за умрелия от страна на наследниците по закон или по наследство, както и заветниците или техните законни представители, когато не са налице други благоприятни условия облекчението да бъде приложено. Предвидена е преходна норма, според която предлаганата опция се ползва и при прилагане на данъчните облекчения за 2022 година

 

Друг текст визира използването на актуализацията на бюджета за тази година, в която е планувано предплатено прилагане на двете данъчни облекчения за деца. Предлага се основаването на прецизираща преходна уредба, с цел да се подсигурява правилното пресмятане във всички случаи на съответните суми, които следва да се възстановят или удържат при установяване от страна на работодателя на годишния налог или при установяване на годишния налог за приходи от трудови правни отношения в случаи, когато се подава годишна данъчна декларация.

 

С предлаганите промени и допълнения се чака улеснението на данъчно задължените жители, правна сигурност и правилно пояснение и използване на закона, написа в претекстовете си вносителят Министерският съвет, както и не са нужни спомагателни бюджетни средства.

 

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР