Парламентът на Словакия във вторник ратифицира влизането на Финландия и

...
Парламентът на Словакия във вторник ратифицира влизането на Финландия и
Коментари Харесай

Словакия ратифицира присъединяването на Швеция и Финладния към НАТО

Парламентът на Словакия във вторник ратифицира влизането на Финландия и Швеция в НАТО , трансформирайки се в една от последните страни, които поддържат разширението на военния съюз, оповестява Ройтерс.

Финландия и Швеция се пробваха да се причислят към НАТО тази година в отговор на съветската инвазия в Украйна.

30-те членки на НАТО са утвърдили своето присъединение след подписването на протоколите за присъединение през юли. С гласуването на Словакия остават единствено Унгария и Турция да одобрят разширението.

Турция беше срещу, обвинявайки скандинавските страни, че постановат оръжейно ембарго на Анкара и поддържат групи, които счита за терористи. Но тримата подписаха съглашение за унищожаване на правото на несъгласие на Анкара в подмяна на обещания за битка с тероризма. Турция съобщи, че, в случай че обещанията не бъдат спазени.
 Макрон пусна Финландия и Швеция за НАТО
Макрон пусна Финландия и Швеция за НАТО

На 3 август Националното заседание на Франция ратифицира протокола

В 150-местния парламент 126 законодатели поддържаха влизането на Финландия и 124 гласоподаваха за участието на Швеция. Правителството на словашкия министър председател Едуард Хегер е мощен покровител на Украйна от началото на войната през февруари. Страната, която граничи с Украйна, също се съгласи да одобри бойна група на НАТО, до момента в който алиансът укрепва източния си фланг.

Обществената поддръжка в Словакия е по-нестабилна, като анкета през септември сподели, че едва болшинство поддържа Русия за Украйна във войната. Промосковски настроения се поддържат и от някои опозиционни партии, в това число Smer на някогашния министър председател Робърт Фикос.

Унгарският парламент има в дневния си ред предлагането за участието на Финландия и Швеция в НАТО, само че не е избрана дата, когато депутатите да гласоподават ратификацията.

Русия, която назовава дейностите си в Украйна " специфична военна интервенция ", вижда в лизането на Финландия и Швеция като дестабилизиращ ход.
 Испания пуска Финландия и Швеция за НАТО
Испания пуска Финландия и Швеция за НАТО

Остават още 5 страни-членки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР