Парламентът на Молдова прие закон, който забранява излъчването на редица

...
Парламентът на Молдова прие закон, който забранява излъчването на редица
Коментари Харесай

Молдова прие закон, забраняващ руските новинарски програми

Парламентът на Молдова одобри закон, който не разрешава излъчването на редица съветски телевизионни стратегии в страната.

Законопроектът планува и промени в националния закон за аудиовизуални услуги в Молдова и посредством него се не разрешава „ препредаването по радиото и малкия екран на новинарски, военни, политически и аналитични стратегии от страни, които не са утвърдили Европейската спогодба за трансгранична телевизия “.

Освен това 50% от задграничните стратегии, предавани от молдовските телевизионни канали, би трябвало да произлизат от страни от Европейски Съюз, Съединени американски щати и страни, подписали посочената спогодба.

Законопроектът за осведомителната сигурност беше подсилен от членове на ръководещата Партия на действието и солидарността.

Според него молдовските малките екрани, които излъчват съветски стратегии, ще имат право да демонстрират единствено филми, телевизионни сериали, музикални и развлекателни стратегии.

Подобна възбрана беше наложена в страната и през 2017 година, само че беше анулирана в края на 2020 година След началото на съветската инвазия в Украйна Комисията за изключителни обстановки възвърне възбраната за интервала на изключителното състояние, а в този момент възбраната е кодифицирана на законодателно равнище.

Измененията също по този начин плануват санкции до 5 000 евро за радио- и телевизионните оператори, които популяризират дезинформация посредством услугите. Повторно нарушаване може да бъде осъдено с краткотрайна възбрана за стартиране на реклами по малкия екран в интервал до три месеца.

При разглеждането на законопроекта на второ четене той претърпя някои фундаментални корекции спрямо първичния си вид, който парламентаристите разгледаха на първо четене в средата на април. В частност от промени законопроект бяха отстранени клаузи за разширение на пълномощията на Службата за информация и сигурност за битка с дезинформацията и някои други разпореждания, които бяха остро подложени на критика от опозицията и гражданското общество.

След началото на съветската инвазия в Украйна, Молдова - в която се приказва най-вече румънски език, само че има огромно рускоезично малцинство, показва поддръжка за Киев. В страната се намира и проруската сепаратистка територия Приднестровието, която граничи с Украйна. Кишинев се притеснява, че Москва може да я избере за идната си цел.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР