Парламентът на Казахстан прие закона за изменение на конституцията на

...
Парламентът на Казахстан прие закона за изменение на конституцията на
Коментари Харесай

Казахстан сменя името на столицата си - Нур-Султан пак става Астана

Парламентът на Казахстан одобри закона за изменение на конституцията на страната на две четения на взаимно съвещание на камарите, оповестява Tengrinews. Документът беше подсилен единомислещо от всички 50 сенатори и 99 депутати от Мажилиса, които участваха на съвещанието, заяви Интерфакс. Приетият от Народното събрание закон ще бъде изпратен за автограф на президента на Казахстан.

Промените плануват президентският мандат в Казахстан да бъде повишен от пет на седем години, като президентът няма да може да бъде преизбиран за втори мандат.

Столицата Нур-Султан ще бъде преименувана на Астана.

Министърът на правораздаването Канат Мусин съобщи на съвещанието, че въпросът за преименуването на столицата е бил предмет на публичен спор и по тази причина е включен в проектозакона, като е взето поради публичното мнение. Депутатът Жанарбек Ашимжанов съобщи, че народът на Казахстан не отхвърля заслугите на първия президент на страната Нурсултан Назарбаев за укрепването на държавността.

През септември казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев предложи провеждането на предварителни президентски избори през есента на 2022 година Той предложи и самодейност за увеличение на президентския мандат на седем години. Токаев поддържа предлагането на депутатите, които се оповестиха за преименуване на Нур-Султан на Астана.

Астана беше преименувана на Нур-Султан през март 2019 година по самодейност на Токаев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР