Парламентът на Черна гора гласува тази нощ вот на недоверие

...
Парламентът на Черна гора гласува тази нощ вот на недоверие
Коментари Харесай

Парламентът на Черна гора гласува вот на недоверие на правителството на Дритан Абазович

Парламентът на Черна гора гласоподава тази нощ избор на съмнение на държавното управление на премиера Дритан Абазович, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че това открива пътя за нови политически разтърсвания в дребната балканска страна с изход на Адриатическо море. Предишното съдружно държавно управление на страната също бе свалено с избор на съмнение едвам през февруари тази година.

Предложението, импортирано от Демократичната партия на социалистите на Черна гора на президента Мило Джуканович, бе подкрепено от 50 депутати от Скупщината - 81-членния еднокамарен парламент. Само един техен сътрудник гласоподава срещу, а останалите 30 народни представители бойкотираха вота на съмнение.

Гласуването бе предшествано от траяли 12 часа диспути.

" Имаме потребност от избори и устойчиво държавно управление ", акцентира основателят на вота, депутатът Даниел Живкович.

Политическото напрежение в Черна гора от няколко седмици е във връхната си точка, отбелязва Агенция Франс Прес. Причината е противоречиво съглашение, подписано от кабинета със Сръбската православна черква (СПЦ) - вероизповеданието с най-вече почитатели в страната. Договорът урежда собствеността на стотици манастири и църкви на СПЦ в Черна гора. Част от черногорското общество обаче счита, че съглашението не пази задоволително ползите на страната.

Президентът от дълго време е гневен съперник на СПЦ и е упрекван, че желае да национализира нейните парцели. От седмици Мило Джуканович, който мина в опозиционния лагер, използваше съглашението, с цел да дестабилизира държавното управление и да провокира предварителни избори, отбелязва Агенция Франс Прес.

Напрежението има геополитически измерения. Някога болшевик, станал след това проектант на независимостта на Черна гора - някогашната югославска република, която последна се отдели от Сърбия - Джуканович към този момент вкара в НАТО страната, която също по този начин е претендент за участие в Европейски Съюз.

Черногорският президент желае непременно да понижи въздействието на СПЦ и да затвърди национална еднаквост, друга от сръбската, даже това да значи основаването на нова, самостоятелна Православна черква, отбелязва Агенция Франс Прес.

Една трета от 620-те хиляди поданици на Черна гора са със сръбско съзнание. Някои националисти отхвърлят черногорците да имат обособена еднаквост.

СПЦ е преобладаващата религиозна институция в Черна гора. Тя е упреквана от своите съперници, че служи на политическите ползи на Белград.

В страната има и Черногорска православна черква, която обаче има доста малко почитатели и не е приета от православния свят.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР