Парламентът на Армения ратифицира Римския статут на Международния наказателен съд

...
Парламентът на Армения ратифицира Римския статут на Международния наказателен съд
Коментари Харесай

Армения се присъедини към Международния наказателен съд и разгневи Русия

Парламентът на Армения ратифицира Римския статут на Международния углавен съд (МНС), с което Ереван призна юрисдикцията на съда, съобщи Българска телеграфна агенция, като се базира на Ройтерс.

Намерението на Армения да признае юрисдикцията на съда в Хага предизвика недоволството на Русия, чиито връзки с Ереван бяха обтегнати от нахлуването на съветските сили в Украйна и от възобновяване на цялостния надзор на Азербайджан над азербайджанския район Нагорни Карабах, който в продължение на три десетилетия беше под контрола на етнически арменци.

МНС пък преди няколко месеца издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин по съмнения в противозаконното депортиране на стотици деца от Украйна в Русия. Признаването на юрисдикцията на МНС от Ереван значи, че Армения ще бъде задължена да арестува Путин, в случай че той стъпи на нейна територия, разяснява Ройтерс.

Армения споделя, че е разискала с Русия проектите си за признание на юрисдикцията на МНС, откакто през март Москва предизвести, че сходна стъпка ще има за Ереван " съществени последствия ".

" За “ ратификацията гласоподаваха 60 депутати, „ срещу “ – 20 депутати. Решението е признато ", разгласи ръководителят на арменския парламент Ален Симонян.

Опозиционните блокове " Армения " и " Имам чест ", които бойкотираха разискването на ратификацията, се върнаха в пленарната зала за гласуването и гласоподаваха " срещу ", съобщи ТАСС. Те обявиха, че ратификацията няма нищо общо с ползите на Армения и с нея се преследват геополитически цели.
" Без пресилване "

Армения подхваща всички ограничения, с цел да подсигурява сигурността си по разнообразни способи, съобщи по-късно депутатът Саркис Ханданян пред публицисти, съобщи АРМЕНПРЕС.
Той съобщи, че този ход е в сходство с националните ползи на Армения и няма нищо общо с връзките ѝ с Русия.

" Ратифицирането на Римския статут е напълно в полза на Армения. Армения подхваща всички стъпки за гарантиране на своята сигурност по разнообразни способи, в това число във връзка с правната сигурност, и Римският статут е един от нейните съставни елементи ", съобщи Ханданян, който е ръководител на външната парламентарна комисия.

Той съобщи, че утвърждението на Римския статут и последствията от него не трябва да се преувеличават. " Правителството непрестанно работи и продължава да работи с съветските си сътрудници, а утвърждението на Римския статут няма нищо общо с арменско-руските връзки ", добави той.
" Враждебно "
Москва назова желанието " извънредно враждебно ". ``Армения знае доста добре, че ние не сме страни по Римския статут, и Армения е добре осведомена с сложното решение, взето въз основа на този статут``, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от международни организации.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР