Парламентарните избори в Румъния отбелязаха много ниска избирателна активност –

...
Парламентарните избори в Румъния отбелязаха много ниска избирателна активност –
Коментари Харесай

Едва 31% от румънците са гласували на парламентарен вот


Парламентарните избори в Румъния означиха доста ниска изборна интензивност – едвам 31%, демонстрират сондажите. По първични данни социалдемократическата партия печели вота. На собствен ред Национално-либералната партия (НЛП), която оглавява актуалното държавно управление на малцинството, печели 29%. Така нито една от водещите политически сили не печели ръководещо болшинство в Народното събрание, написа БГНЕС.

Румънският министър председател Людовик Орбан, който е водач на НЛП, има вяра, че неговата партия ще завоюва след формалното обобщаване на резултатите от изборите.

Съюза за избавление на Румъния и Партията на свободата, единството и солидарността (SSR-PSES) с 15,9% от гласовете влиза в Народното събрание. Нейният водач Дачиан Чолош към този момент разгласи, че SSR-PSES ще договаря за образуването на държавно управление не със социалдемократите, а с “реформаторски политически сили”.

Бариерата от 5% се преодолява и от Демократичния съюз на унгарците в Румъния (DSPR) (5,7%), Алианса за единение на румънците (5,2%), както и от Народното придвижване и прорумънските партии (и 5%).

Според локалната Централна изборна комисия междинната изборна интензивност в страната към 21:00 часа е била 31,8%, т.е. съвсем 5,8 милиона от над 18 милиона румънци, вписани в изборния указател, са упражнили правото си на глас.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР