Парламентарните групи на коалицията ГЕРБ-СДС и на Демократична България се

...
Парламентарните групи на коалицията ГЕРБ-СДС и на Демократична България се
Коментари Харесай

ГЕРБ доволни, че нямат червени линии с ДБ, те ги отрязаха за първия мандат

Парламентарните групи на обединението ГЕРБ-СДС и на " Демократична България " се срещнаха в Народното събрание да търсят допирни точки и болшинства по избрани законодателни тематики. От страна на Демократична България се отзоваха съпредседателите Христо Иванов и Атанас Атанасов, както и депутатите от групировката Надежда Йорданова, Мартин Димитров, Владислав Панев, Ивайло Мирчев и Божидар Божанов.

От ГЕРБ участваха Десислава Атанасова, Делян Добрев, Кирил Ананиев, проф. Костадин Ангелов, Деница Сачева, Деница Николова и Румен Христов.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова побърза да изясни, че това не са открити диалози за поддръжка за държавно управление с първия мандат, а консенсус по болшинства по разнообразни законодателни тематики. Сред тематиките, които ГЕРБ желаят да се обсъдят с Демократична България са тематиките за удължение на бюджета за следващата година, обществена политика, енергетика, План за възобновяване, правосъдна промяна, КПКОНПИ и спор или някакви начални стъпки във връзка с търсене на конституционно болшинство за избор на попълване на квотата в Конституционен съд, Висш съдебен съвет и основен инспекторат към Висш съдебен съвет.

" С вас нямаме червени линии и демонстрирахме болшинство за еврозоната, за военната помощ за Украйна, за Плана за възобновяване и резистентност, за енергетиката и за закупуване на вторите F-16, block 70 ", изброи Атанасова.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов съобщи, че не се обрисува какъв брой ясна формула за сформиране на кабинет и оттатък първия мандат. Демократична България не е измежду очевидните мандатоносители, само че без значение от това, което виждат е значимо да се водят диалози и да се търсят допирни точки по тази причина да може в този или в идващ парламент да се придвижат цели. Позицията на Демократична България е, че не виждат опция да поддържат първия мандат, само че това не значи, че няма да търсят допирни точки сред партиите.

Правосъдието, сигурността и растежа са тематиките, за които Демократична България желаят да разменят отзиви с ГЕРБ. За Христо Иванов е значимо по какъв начин протичат промените в Изборния кодекс като тематика. Демократична България са обезпокоени от самия развой и от големите оферти сред първо и второ четене в Изборния кодекс. " Бихме очаквали от вас деликатно да се пипа Изборният кодекс, изключително при съществуването на подобен голям размер от оферти. Моля ви да осъзнаем, че подобен голям размер с промени не може да прокараме, тъй като ще наподобява, че все едно се прокарват с ритник ", безапелационен бе Иванов.

От своя страна някогашният енергиен министър Делян Добрев добави, че голямото предизвикателство пред страната са енергийните запаси. Той счита, че ГЕРБ и Демократична България работят добре в посока подобряването на енергетиката на страната и би трябвало да продължат в същия дух. По тематиката за цената на горивата, Добрев добави, че горивото е надписано с 1 лев, тъй като от края на февруари уралският петрол се търгува с отстъпки от 30-40%, само че държавното управление на Политическа партия издействало за България дерогация да купуваме съветски нефт. Само че от тази дерогация не спечелил българският консуматор, който продължава " да си заплаща нефт като поп " по 3.50 лева

" Ако ще има дерогация за съветския петрол, то изгодите би трябвало да са за българския консуматор, само че в случай че не е в полза на потребителите, да се отдръпна дерогацията и да няма такава за съветския нефт ", настоя Делян Добрев.

Депутатът от Демократична България Владислав Панев добави, че по тематиката за енергетика от групировка с ГЕРБ са на една страница. Западна Европа влиза в интервал на криза и нашите съществени пазари ще понижат потреблението си внезапно. От тази позиция ограниченията, които Народното събрание и държавното управление би трябвало да се вземат за стопанската система не са за подценяване, посочи Панев.

Той се надява популистките трендове да бъдат стопени изключително, когато няма образувано парламентарно болшинство. Независимо дали ще има нови избори или не, Демократична България би трябвало да бъдат преградата за доста по-големи разноски от тези, които са естествени. Ако тези работи се свършат без значение дали има държавно управление или не, можем да се поздравим с добра добавена стойност на 48-ото Народно заседание, безапелационен бе Владислав Панев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР