Парламентарни избори без компромис с правата на гражданите и с

...
Парламентарни избори без компромис с правата на гражданите и с
Коментари Харесай

Гласуването по пощата не е приемливо

Парламентарни избори без компромис с правата на жителите и с тяхното здраве са вероятни и не се изискват огромни законови промени за това. Такова е мнението на Обществения съвет към Централната изборна комисия (ЦИК). Негови членове се срещнаха през днешния ден с президента Румен Радев в границите на консултациите, които той провежда преди вота.

По думите на Радев, е важно да се построи доверие и към машинното гласоподаване.

" Важно е да имаме бистрота, надеждност и високо доверие в процеса на одит и узаконяване на машините “, уточни той.

" За нас е извънредно значимо е вследствие на консултациите да има ограничения, които да подсигуряват високо доверие в изборния развой, високо доверие в здравните ограничения, по този начин, че да имаме естествена изборна интензивност, вследствие на която да имаме законен парламент,защото единствено той може да излъчи резистентност и добре работещо държавно управление и да се стартира излъчи резистентност и добре работещо държавно управление ".

Йотова сложи и въпроса дали е удачно да има  " зелени коридори "  в изборния ден, както и за опциите за онлайн образование за подготовка на изборите.

Председателят на Оценка за съвместимост Росица Матева уточни, че ЦИК може да издава правила по използването на изборния кодекс и без промени в самия Избирателния кодекс е допустимо, да вземем за пример, да се уреди гласуването на лицата под карантина.

Ива Лазарова от Института за развиване на обществената среда уточни, че е правена симулация на база предни вотове и при 100% изявено предпочитание на 70 000 карантинирани да пуснат бюлетина ще са нужни 1800 екипа.

Според Обществения съвет не е задоволително у нас няколко месеца преди изборите да се вкарва гласоподаване по пощата. Росица Матева обаче означи, че тя и сътрудниците ѝ са подготвени с текст за пилотно гласоподаване по пощата в чужбина в страните, където този способ е разрешен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР