Парламентарната здравна комисия даде зелена светлина за нова експресна смяна

...
Парламентарната здравна комисия даде зелена светлина за нова експресна смяна
Коментари Харесай

Здравната комисия даде зелена светлина за чистка на болнични директори

Парламентарната здравна комисия даде зелена светлина за нова експресна промяна на управленията на държавните лечебни заведения, като одобри на първо четене ремонти в Закона за лечебните заведения, препоръчани от Мая Манолова и нейни сътрудници от " Изправи се! Мутри вън! ". При гласуването се въздържаха представителите на ГЕРБ и Движение за права и свободи, които считат, че измененията са недомислени.

Предложението на Манолова най-общо желае да върне остарелия ред за осъществяване на състезания в лечебните заведения посредством конкурс и назначение на шефовете от министъра на опазването на здравето, а не по процедурата на Закона за обществените предприятия, при която самостоятелен член в бордовете на лечебните заведения се избира от Агенцията за обществените предприятия. Ако законтопроектът на Манолова, бъде дефинитивно гласуван от това Народно заседание, то министърът на опазването на здравето би трябвало да организира до 2 месеца след приемането му нови състезания за шефове и членове на бордовете на лечебните заведения .

" Ние считаме, че лечебните заведения имат своя специфичност, извършват действия в публичен интерес и не могат да бъдат третирани като обществени предприятия, каквито са законодателните промени от края на предходната година. Затова предлагаме лечебните заведения да възвърнат остарелия си статут и управленията им да се избират в конкурс, проведен от министъра на опазването на здравето. Не можем да приравняваме ИСУЛ с " Булгартрансгаз ", изясни Манолова претекстовете на законопроекта. Тя добави, че това е първа стъпка към унищожаване на комерсиалния статут на лечебните заведения, което разпали яростен спор сред депутатите на тематика " за " и " срещу ".

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов упрекна Манолова в непознаване на законодателството и бъркане на съществени понятия. Той изясни, че единствено регистрацията и стопанската активност на лечебните заведения се прави по Търговския закон, а медициниските действия се контролират от здравните закони, медицинските стандарти и други нормативни документи. Той уточни, че в случай че се ликвидира комерсиалния статут на лечебните заведения, ще би трябвало да се премине през тежка и дълга ликвидационна процедура, което ще ликвидира опазването на здравето в условия на пандемия . Становището му беше подкрепено от депутата от Движение за права и свободи Хасан Адемов.

Манолова обаче изясни, че с този законопроект не се предлага унищожаване на комерсиалния статут, а единствената цел е шефовете, назначени с непрозрачни състезания по Закона за обществените предприятия, да бъдат преназначени под контрола на Министерство на здравеопазването .
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР