Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика прие с

...
Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика прие с
Коментари Харесай

Миньорите отново ще се пенсионират по-рано

Парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика одобри с 19 гласа „ за " и двама „ въздържал се " препоръчаните от омбудсмана Мая Манолова промени в Кодекса за обществено обезпечаване, касаещи ранното пенсиониране на миньорите, оповестява Дарик.

" Така справедливостта за подземните миньори с трудов стаж по 10, 15, 20 години ще бъде възобновена и те ще могат да се пенсионират по остарелия ред – право, което им беше отнето в края на предходната година от депутатите ", разяснява омбудсманът.

„ Има в действителност напрежение, защото предизвестието на миньорите от последния закрит под земята рудник „ Бобов дол " изтича други ден и те остават на улицата. След като има воля тази неправда да бъде поправена е добре това да се случи в този момент, с цел да има успокоение.

Още един път желая да кажа благодаря на всички вас - по тази причина, че разглеждате навреме този законопроект, импортиран от Светлана Ангелова и подсилен от парламентарната група на Българска социалистическа партия ", сподели омбудсманът на съвещанието.

Становищата на синдикалните организации са разнообразни. От КНСБ не поддържат законопроекта, до момента в който от конфедерацията на труда „ Подкрепа " го поддържат с претекста, че с него ще се възвърне правилото на обществена предвидимост.

Становището на комисията по труда, обществената и демографската политика - предлага на Народното събрание да поддържа на първо гласоподаване Законопроекта за изменение на кодекса за обществено обезпечаване. Той е включен в програмата за пленарното съвещание на 20 юли.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР