Парламентарната комисия по правни въпроси прие срещу решението на Народното

...
Парламентарната комисия по правни въпроси прие срещу решението на Народното
Коментари Харесай

Депутатите дадоха обратен и приеха ветото на президента върху връщането на Пленума на ВСС

Парламентарната комисия по правни въпроси одобри против решението на Народното събрание, с което се връщат пълномощията на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) и на основния прокурор.

Управляващото болшинство в лицето на ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи реши, че няма да приема още веднъж плана след ветото на президента - с което на процедура ветото беше подкрепено. Вместо това ще се търсят по-добри способи за отстраняването на минусите в законодателните текстове.

Закриването на Пленума на Висш съдебен съвет беше една от стъпките в промяната на правосъдната власт, която беше заложена на конституционно равнище през декември 2023.

Докато всички промени влязат в деяние обаче, има временен интервал, в който остарелият Висш съдебен съвет продължава да работи. Депутатите от болшинството бяха записали недомислени условия, в които двете професионални колегии на настоящия орган сякаш бяха овластени с нови функционалности - само че без да могат да ръководят бюджета на правосъдната власт, който до момента беше в пълномощията на (закрития) Пленум на Висш съдебен съвет.

Вместо да решат този проблем - ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи сътвориха различен, като " дописаха " Конституцията през елементарен закон. При това го направиха с корекция в, а не непосредствено в Закона за правосъдната власт.

Впоследствие президентът Радев отхвърли да го обнародва и наложи несъгласие. Той върна и още един текст на Народното събрание, който съгласно него лимитира правото на обвинените да се срещат с доказателствата по делото против тях при установяване на мярката за неотклонение " задържане под стража ". С приемането на ветото Народното събрание ще би трябвало да преразгледа и това изменение.

По време на разискванията в комисията представителят на ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков сподели, че ръководещите могат да споделят " и не ", а освен " да " и призна, че някои решения би трябвало да се търсят " малко по-бавноа ".

" Доводът за прибързването бе да бъдем признати в Шенген. Е, най-после не ни одобриха в Шенген, приехме измененията в Конституцията бързо и си останахме единствено с бързането ", сподели Чолаков.

Депутатът от ПП-ДБ Стою Стоев съобщи, че неговата парламентарна група също няма да поддържа повторното приемане на този закон в пленарна зала.

Още по тематиката:
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР