Парламентарната комисия по култура и медии е приела за разглеждане

...
Парламентарната комисия по култура и медии е приела за разглеждане
Коментари Харесай

Интерес към закона на ВМРО за фалшивите новини в медийна комисия

Парламентарната комисия по просвета и медии е приела за разглеждане предлагането на Вътрешна македонска революционна организация за закон за подправените вести.

Въпросът за регулация против разпространяването на подправени вести у нас бил разискван на съвещание на комисията. В хода на полемиката народните представители от другите политически партии, които са в медийната комисия, удостоверили интереса си към сходен закон, пишат от пресцентъра на Вътрешна македонска революционна организация.

Комисията се заела да работи по предложенията на воеводите. Членовете на комисията се обединили към концепцията да се направи кръгла маса, на която казусът да бъде подложен и пред институциите в страната.

По гледище на ръководителя на комисията Вежди Рашидов на разискването ще бъдат поканени и представителят на Вътрешна македонска революционна организация в Екологичен потенциал Ангел Джамбазки и комисарят по " Цифрова стопанска система и цифрово общество " в Европейска комисия Мария Габриел.

Основните моменти в идейния план на Вътрешна македонска революционна организация:

Първо, от партията изясняват кои са основателите и разпространителите на подправените вести.

" Създателите на подправените вести можем условно да разделим в две групи. В първата група са тези уеб сайтове, които са платени от хора с избрана идея и целят очернянето и оклеветяването на някого. Това са така наречен " медийни бухалки ", посредством които нормално се разчистват политически сметки. Чрез тях за малко време бързо се популяризира текст с погрешно наличие, който поврежда имиджа на някого. Такъв тип подправени вести се задействат по поръчка и са платени.

Втората група са създатели на подправени вести, които целят само многочислени " влизания " в уеб страниците си и по този начин печелят от реклама. Те нормално употребяват шокиращи заглавия, които да привлекат внимание, а текстът в " новината " нормално не носи декларираната информация и съвсем постоянно в края му е маркирано, че написаното няма общо с действителността и е нереалност на създателя.

И двете групи уеб сайтове вкарват в подвеждане потребителите за образуването на облага. Понякога тези подвеждащи уеб сайтове работят и по двата метода. "

По-натам, воеводите установяват, че в българското и европейското законодателство няма регулации, които да дефинират разликите сред интернет платформа за информативен поток или " медии ", както и всички останали уеб сайтове - персонални блогове, страници, уеб сайтове за шерване на информация и така нататък

" Оказва се, че уебсайт на огромна комерсиална марка вериги и уебсайт на реномирана и одобрена медия подлежат на идентична регулация - т.е. никаква. Ето за какво, първо се опитахме да създадем някакъв модел, по който да отделим осведомителните уеб сайтове от всички други в интернет пространството и да вкараме медиите под регулацията на Съвет за електронни медии - органът, който по закон по този начин или другояче е предназначен да контролира медийното наличие. Оказва се, че това, което сплотява всички медии - било то вестници, малките екрани, радиа или интернет платформи, е опцията за подписване на контракти за медийно отразяване на разнообразни събития (например политическа реклама по време на избори), както и контракти за комерсиална реклама. По този метод достигнахме до извода, че с цел да може да създадем регулация на интернет медиите е добре да се сътвори специфичен домейн поддържан от държавна институция, да вземем за пример ".media ", в който домейн да се записват всички тези осведомителни платформи, които желаят да се възползват от опциите на медиите, а точно да подписват контракти за медийно отразяване и реклама. По този метод всички, които са регистрирани в държавния медиен домейн, ще бъдат контролирани от Съвет за електронни медии и, несъмнено, ще търпят наказания при разпространението на подправени вести. "

Според Вътрешна македонска революционна организация всички останали уеб сайтове, които не попадат в тази рубрика, не би трябвало да подлежат на регулация.

" Въпреки това, както към този момент подчертахме, създателите на текстове в уеб сайтове за подправени вести се движат по ръба на закона и посредством заблуждение печелят на гърба на елементарния консуматор. Авторите и разпространителите на такова наличие би трябвало да носят отговорност за това. В тези интернет платформи, обаче, липсва информация за авторските колективи, адрес за преписка, лице за контакт и така нататък и действията им остават безнаказани. "

Решението на това от партията намерили в европейския правилник GDPR, съгласно който за персонални данни на потребителя се смята и IP адресът на устройството, от което се влиза във всеки интернет уебсайт.

" Това значи, че посредством смяна на Закона за персоналните данни, с цел да бъде имплементирана нормата на GDPR, би трябвало да се сътвори текст, който да указва, че на всеки уебсайт със наличие на български език би трябвало наложително да се упомене кой е админът на персоналните данни (когато нормата изисква такъв) или лице за контакт и адрес за преписка с него. "

С тези ограничения всички уеб сайтове щели да " излязат на ярко ". Благодарение на връзките към лицата за контакт, след разкриването на уеб сайтове за подправени вести, въпросните лица ще могат да " носят правосъдна отговорност по цивилен ред за погрешната и позоряща информация, която популяризира ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР